Persoanele care fac un imprumut pentru casa aleg perioada maxima de creditare, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta financiar-bancara FinZoom

Majoritatea celor care apeleaza la un credit bancar pentru locuinta aleg sa munceasca o viata pentru a plati ratele. Romanii garanteaza in proportie de 80% cu salariile, in care sint incluse atit venitul net total, cit si comisioanele si bonusurile, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta financiar-bancara FinZoom. Doar 6,5% au surse de venit alternative precum dividendele, 5% se bazeaza la scoring pe drepturile de autor si un procent destul de mic, de 3,5%, iau in calcul si chiria atunci cind solicita un credit pentru casa, spune acelasi studiu. Deoarece ponderea creditelor pentru apartamentele noi este inca foarte mica, este lesne de inteles ca majoritatea creditelor sint facute pentru apartamente in blocuri vechi.

Romanii se imprumuta in proportie de 87% pe o perioada maxima de 30 de ani, atit pentru creditele ipotecare, cit si pentru cele imobiliare. Statistica online a luat in calcul 18.000 de aplicatii de la inceputul anului 2007 pe FinZoom.ro. Doar 7% dintre respondenti au aplicat pentru perioada maxima de 35 de ani, in timp ce doar 6% au ales finantarea pe 25 de ani.

Cercetarea online mai afirma ca, dintre cei care intentioneaza achizitia unei case, 90% apeleaza la creditul ipotecar, in timp ce doar 10% se orienteaza catre creditul imobiliar. Aceste 10% sint cei care deja isi permit sa aiba mai multe proprietati si totodata sa puna ipoteca pe un alt imobil decit cel care urmeaza a fi achizitionat prin creditul solicitat la acel moment. In cazul creditelor ipotecare, romanii care aplica au venituri medii de minim 1.500 lei si maxim 2.500 lei. Cei care doresc credite imobiliare cistiga minim 1.800 lei si maxim 2.500 lei, potrivit studiului Finzoom. Venitul titularului exclude familia sau codebitorul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.