La Galeria Posibila se verniseaza miine o expozitie de fotografie Ion Dumitriu si se lanseaza o carte cu texte inspirate de aceste imagini si semnate de autori precum Mircea Cartarescu, Mariana Celac sau Vasile Ernu.
De miine pina pe 27 ianuarie, cei care vor trece pe la Galeria Posibila vor intra intr-un univers pe cit de real, pe atit de fantastic, „construit“ de artistul Ion Dumitriu la sfirsitul anilor '70. Expozitia cuprinde selectii din doua serii de lucrari, „Groapa de gunoi“ si „Parcul copilului Giulesti-Sirbi, Ilie Blejan“, in spatele carora se ascunde o poveste inedita. Imaginile incluse in aceasta expozitie sint 14 fotografii marite dupa diapozitive realizate de Ion Dumitriu in perioada 1975-1978, pe cind era profesor de desen la Scoala Generala nr. 161 din satul Giulesti-Sirbi, de la marginea Capitalei, iar dimensiunile acestor imagini variaza de la 75x111 cm la 93,5x139 cm.

Cunoscut mai ales ca pictor, Dumitriu a fost la fel de interesat de fotografie, iar din cite isi aminteste fiul sau, Radu, artistul pleca cu aparatul pe teren „si isi fotografia temele, iar mai apoi, la intoarcerea in atelier, le rememora pe plansa, folosind aparatul de fotografiat ca un fel de jurnal“. Seria de lucrari „Groapa de gunoi“ prezinta un peisaj periferic infiorator, in care niste familii de tigani muncesc, maninca sau stau pur si simplu in acel cadru aproape ireal, fiind angajati sa descarce deseurile din masinile de gunoi ale municipalitatii si sa le sorteze.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.