In sedinta de ieri, Executivul a aprobat trei liste de medicamente, care vor avea trei niveluri de compensare, respectiv de 50, 90 si 100%. Potrivit ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, prima lista care cuprinde 119 produse continand medicamente generice, care sunt tratamente de baza in toate bolile, vor fi compensate in proportie de 90%, indiferent de venitul bolnavului. "Am pastrat lista cu aceste medicamente care sunt adresate intregii populatii, nu doar pensionarilor care au venituri sub 6 milioane lei pe luna, pentru a evita discriminarile. In schimb, medicii vor putea acorda astfel de retete in limita unui milion de lei pe persoana pe luna", a precizat Cinteza. Acesta a adaugat ca lista B va contine medicamente noi, inovative, care vor fi compensate in proportie de 50%. Pe lista C se regasesc medicamentele gratuite, desemnate tratarii bolilor specifice, insa medicii nu vor putea prescrie astfel de retete care sa depaseasca limita de 3 milioane de lei pe reteta, pe bolnav, intr-o singura luna.

"Exista insa unele exceptii, cum ar fi medicamentele destinate tratamentului bolilor psihiatrice, insuficientei renale, cancerului, hepatitei cronice etc., unde acest plafon poate fi depasit, insa acei bolnavi nu vor putea beneficia de medicamente compensate incluse pe celelalte doua liste", a mai spus ministrul Sanatatii. El i-a avertizat pe medici sa respecte aceste plafoane, anuntandu-i ca in caz contrar vor fi amendati, iar in caz de recidiva li se vor suspenda contractele cu casele de asigurari, putandu-se merge pana la masura extrema de reziliere a contractelor si de redistribuire a bolnavilor catre alti medici.

Totodata, Mircea Cinteza a tinut sa-i linisteasca atat pe farmacisti, cat si pe bolnavi in ceea ce priveste o eventuala criza de finantare a medicamentelor compensate. "Pana in acest moment s-au consumat doar 44% din banii alocati pentru intregul an. Exista unele farmacii mai lacome, care si-au depasit plafoanele, dar 70% dintre farmaciile din intreaga tara pot primi in continuare medicamente compensate", a mai spus Mircea Cinteza. El a precizat ca bugetul total pentru medicamentele compensate si gratuite este in acest an de 12.000 miliarde lei, din care 3.500 de miliarde lei vor fi folositi pentru plata medicamentelor compensate eliberate in cursul anului trecut peste plafonul prevazut in contractele incheiate.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.