La pensia facultativa, virsta minima pentru iesirea la pensie este de 60 de ani. La pensia obligatorie, ea este de 65 de ani pentru barbati

Exista o serie de diferente intre pensia obligatorie privata si cea facultativa. Cea mai importanta este data de plata contributiilor. Astfel, banii din sistemul pensiilor private obligatorii vin din banii dati la sistemul public de pensii. Deci practic salariatul nu mai plateste nimic din salariul sau. In cazul pensiei facultative, plata cotizatiei la fondul de pensii se face din salariul angajatului.

Banii din contul pensiei facultative pot fi lasati urmasilor, in situatia in care a intervenit, inainte de virsta de 60 de ani, decesul angajatului. La fel se intimpla si cu banii din contul pensiei private obligatorii.

Doar angajatii in virsta de pina la 45 de ani pot participa la sistemul de pensii obligatorii private. La pensia facultativa pot contribui toti angajatii cu virste de pina la 52 de ani si jumatate. In plus, la pensia privata obligatorie se platesc pentru inceput doar 2% din venit. In cazul pensiei facultative, contributia poate ajunge la 15% din salariul angajatului. Spre exemplu, la un venit de 1.000 de lei lunar, banii dati la sistemul de pensii obligatorii reprezinta (in primii ani) doar 20 de lei lunar. Iar o contributie lunara de 20 de lei, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private ar putea asigura o pensie de 140 de lei pe luna timp de 15 ani (situatia optimista). La pensia facultativa, la un venit de 1.000 de lei, contributia maxima poate fi de 150 de lei. La acesti bani, dupa 25 de ani, pensia platita ar ajunge la 1.050 lei.

Comisioanele platite la fondurile de pensii obligatorii sint cu 50% mai mici decit cele de la fondurile facultative. Spre exemplu, comisionul maxim pe care poate sa-l perceapa un fond pentru transformarea banilor in unitati la pilonul II este de maximum 2,4%, fata de 5% cit este la pensia facultativa. Si comisionul de administrare a fondului la pilonul II este mult mai mic: adica 0,6% pe an din activele fondului, fata de 2,4% la pilonul III - pensia facultativa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.