Ordonanta rablelor spune ca masinile mai vechi de 12 ani trebuie duse la un centru de reciclare. Toate centrele sint pe o lista, pe care unele autoritati o recunosc, altele nu. Pierde cetateanul, care nu stie inca unde sa se duca cu masina.

Ordonanta rablelor creeaza mari batai de cap atit autoritatilor, din cauza lipsei de comunicare, cit si societatilor de dezmembrari auto care nu stiu daca se mai "califica" in acest program sau nu. Parerile sint impartite intre Ministerul Mediului (MAPPM), Ministerul Economiei (MEC), Administratia Fondului de Mediu (AFM) si Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor. Toti au pareri diferite in ceea ce priveste lista firmelor de dezmembrari auto. Astfel, AFM sustine ca lista s-a facut deja publica inca din 1 martie in mai multe cotidiane si chiar pe site-urile MAPPM si MEC, dupa cum spune Adrian Pais, angajat al Biroului de Relatii cu publicul al AFM. Lucru infirmat insa de seful Biroului de Presa al MAPPM, Ion Marginaru, care afirma ca aceasta va fi data publicitatii o data cu lista de producatori validati, adica in jurul datei de 28 aprilie.

"Lista aparuta in presa, cit si pe site-urile MEC si MAPPM, de unde am scos-o deja, nu este valabila. In plus, nu numai REMAT-urile sint in masura sa colecteze aceste masini, ci toate societatile care vor intruni termenii legali", spune Marginaru. Si MEC are o varianta. Oficialii de aici sustin ca lista publicata a fost aprobata de MAPPM, dar recunosc ca a fost publicata pe baza ordonantei vechi, adica inainte ca aceasta sa fie modificata. Deci nu mai este de actualitate.

Firmele de dezmembrari mai au o sansa

Pe de alta parte, directorul Comisiei de reciclare, Manda Porumb, spune ca lista data de MEC este valida. "Chiar daca se va mai face o lista, si aceasta este valida avind in vedere ca societatile sint autorizate de Comisia de reciclare", spune Manda Porumb. Potrivit Simonei Hodus, purtator de cuvint al MAPPM, adevarul este altul - lista cu firmele de dezmembrari auto nu avea cum sa fie data din moment ce nici macar nu s-a inceput depunerea dosarelor pentru validarea acestora. "Orice firma de dezmembrari auto, nu numai societatile REMAT, poate sa-si depuna oferta in perioada 17-20 aprilie 2005, urmind ca, in termen de maximum zece zile, sa se afiseze lista valida. Actuala lista nu e oficiala, deci nu trebuie luata in considerare", a explicat Simona Hodus. Amintim ca orice masina mai veche de 12 ani poate fi dusa la un centru de reciclare, iar proprietarul primeste 30 de milioane de lei, avans pentru cumpararea unei masini noi. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.