Unul din cinci toxicomani care au apelat la servicii medicale a fost depistat cu hepatita C, iar unul din zece cu hepatita B, se arata intr-un raport lansat de Unitatea de Implementare a Proiectelor HIV/SIDA din cadrul Institutului de Sanatate Publica (ISP). Peste 2.600 de persoane toxicodependente au apelat la servicii medicale. Dintre acestea, 20 la suta au fost depistate ca fiind infectate cu virus hepatitic C si zece la suta ca purtand virusul hepatitic B. Studiul ISP a avut ca obiective evaluarea necesarului de tratament in dependenta de droguri, estimarea numarului de utilizatori de droguri pe cale orala si/sau injectabila, precum si estimarea infectiilor supraadaugate: hepatite de tip B si C si infectie HIV/SIDA in randul toxicomanilor.

Au fost intervievati 200 de specialisti (medici psihiatri, medici specialisti in anestezie si terapie intensiva, psihologi) care au apreciat ca utilizatorii de droguri sunt, de regula, adolescenti cu varste pana in 18 ani, majoritatea provenind din randul copiilor strazii sau al celor cu probleme familiale majore. Ei pot fi si tineri peste 18 ani care nu au ocupatie ori au probleme sociale sau de anturaj, dar si persoane cu probleme speciale (boli psihice, depresii, afectate de somaj, dependenti etc). Cele mai frecvente tratamente au fost administrate celor care depind de diazepam si barbiturice (57,9 la suta), apoi celor dependenti de cannabis (44,1 la suta), solventi organici (41,9 la suta), heroina (39,7 la suta), iar pe ultimul loc se situeaza cocaina (13,7 la suta).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.