In orasul vrincean Marasesti se consuma o poveste de dragoste impresionanta. Doi adolescenti bolnavi de SIDA se iubesc de doi ani si au adus pe lume, zilele trecute, un copil despre care medicii spun ca este sanatos

Mariana are 17 ani si este bolnava de SIDA. In urma cu doi ani, l-a cunoscut pe Catalin, un baiat de aceeasi virsta cu ea, care este si el infectat cu virusul HIV. N-a fost greu sa se cunoasca si sa se apropie pentru ca in cartierul Modruzeni, din Marasesti, aproximativ 80 de persoane sint purtatoare ale virusului HIV sau sint deja bolnave de SIDA.
Cei mai multi sint adolescenti care au fost infectati la inceputul anilor ‘90, cind o asistenta medicala iresponsabila le-a facut tuturor un vaccin cu aceeasi seringa.

Precautii extreme

Medicii de la Spitalul Judetean Vrancea spun ca, desi mama nu a urmat un tratament adecvat in perioada sarcinii, este foarte probabil ca fetita nascuta sa fie sanatoasa, pentru ca primele teste au iesit bine. Copilului i-au fost recoltate probe de singe care au fost trimise la laboratorul specializat al Directiei de Sanatate Publica Vrancea, iar rezultatele sint asteptate in doua saptamini.
Potrivit neonatologilor de la clinica din Focsani, mama a nascut prin cezariana tocmai pentru a limita riscul ca virusul HIV sa se transmita fatului prin intermediul placentei.

"Mama este purtatoare HIV pozitiva si, in aceasta situatie, in jur de 10a din copii pot sa dezvolte boala. Pentru a limita riscul imbolnavirii, alaptarea s-a suprimat din primul moment.
Dupa nastere, mama este mai slabita, mai ales ca a fost vorba de o sarcina survenita pe un teren tarat din cauza bolii. Noi nu incurajam femeile seropozitive sa aduca pe lume copii. Este insa dreptul lor si nimeni nu poate opri o femeie sa devina mama", ne-a spus medicul Marian Popescu, seful Sectiei de obstetrica si ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Vrancea.

Tinerii isi doresc sa nu moara curind

Medicul spune ca a mai avut in cariera sa citeva cazuri de femei infectate cu HIV care au nascut, dar nici un copil nu a provenit dintr-un cuplu in care amindoi parintii erau infectati cu HIV. "Numai eu am avut sase-sapte cazuri, iar copiii au avut in timp o evolutie normala. Din fericire, in acest caz, tatal nu a avut nici o influenta asupra mesajului genetic si este un copil normal, care nu ne-a pus nici o problema pina acum", a mai precizat doctorul Marin Popescu.
Mariana si Catalin spun ca se iubesc mult. S-au mutat impreuna de un an si si-au dorit din tot sufletul acest copil. Daca bebelusul va fi sanatos il vor numi Victoria, daca nu, Ioana sau Maria. Ei spun ca vor trai impreuna cite zile vor mai avea, iar cind va implini 18 ani, Catalin vrea sa o duca pe Mariana la ofiterul Starii Civile si la altar.

"Ne e frica de boala, dar luptam cu ea. Acum avem un copil si trebuie sa avem grija si de el. Sper sa nu ne ia Dumnezeu si sa il lasam singur pe lume", ne-a spus Catalin. Deocamdata, Mariana si bebelusul vor urma un tratament la o clinica de profil din Bucuresti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.