Medicii avertizeaza ca s-ar putea sa inregistram o crestere spectaculoasa a cazurilor de diabet zaharat.
600.000 de pacienti sint diagnosticati cu diabet zaharat in Romania, dar studiile epidemiologice efectuate in diverse judete arata o prevalenta de peste 6%, numarul real al pacientilor cu diabet zaharat fiind peste un milion. Asta inseamna ca aproape jumatate de milion de persoane inca nu stiu ca sufera de aceasta boala. In fiecare an sint depistate aproximativ 80.000 de cazuri noi. In plus, din 2,5 milioane de romani evaluati in cadrul Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, 23,4% dintre cei examinati prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip 2.

Medicii sustin ca diabetul este o boala care are drept principale cauze alimentatia hipercalorica, bogata in grasimi saturate si glucide rafinate, sedentarismul, fumatul, consumul crescut de alcool si obezitatea abdominala. „Pina acum, diabetul zaharat la copii, care se asociaza cu obezitatea in 90% dintre cazuri, era o raritate. Acum, o data cu cresterea obezitatii in rindul tinerilor, creste alarmant numarul de copii si tineri cu diabet“, a spus Mariana Mota, medic primar in diabet si nutritie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.