Fiecare din cei 22 de profesori care predau cursuri de limba, cultura si civilizatie romana in Spania, urmeaza sa castige 30,5 de euro pe ora, salariul acestora ajungand si pana la 2.200 de euro lunar, impozabili, daca dascalul respectiv isi face norma didactica intreaga de 18 ore.

„Munca profesorilor din Spania este mai grea decat munca celor din Romania. Aveti un rol hotarator printre romani si puteti influenta comunitatea in bine”, a declarat ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, cu ocazia unei vizite efectuate in scolile spaniole in care invata copii romani. Demnitarul a precizat ca obtinerea acestor posturi nu a fost o munca deloc usoara, iar locurile au fost obtinute dupa o competitie foarte grea, cu o concurenta de 30 de candidati pe un loc, informeaza NewsIn.

Profesorii romani spun ca sunt multumiti de banii primiti, dar ca se putea si mai bine, avand in vedere ca aceste cursuri necesita multa munca suplimentara. „Un profesor din Spania castiga 1.700 de euro lunar si nu exista diferenta de salarizare in functie de vechime, pentru ca debutant sau nu, cu totii depunem aceeasi munca. Odata ce esti titular si calificat, cu totii au acelasi salariu, pentru ca munca este aceeasi”, a declarat Maria Mihaela Marton, profesoara la Colegiul Juan de Austria din Alcala de Henares.

Profesoara mai spune ca salariul oferit de minister este destul de bun, insa multi dintre profesori pot lucra doar patru zile pe saptamana, pentru ca anumite scoli nu permit ca aceste cursuri sa fie tinute vineri.

De asemenea, cursurile se pot tine doar dupa ora patru si cea mai multa munca este cea de acasa, unde un profesor trebuie sa pregateasca si sa traduca tot ceea ce urmeaza sa predea la clasa si in limba spaniola.

Ministrul educatiei Cristian Adomnitei le-a inmanat profesorilor de la trei scoli situate in localitati de langa Madrid contractele lor de munca, incheiate cu Ministerul Educatiei si aprobate prin ordin de ministru. Potrivit contractelor, profesorii vor fi platiti de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane si daca au un post in Romania, acesta va fi pastrat pentru ei, pana se vor intoarce in tara. De asemenea, dascalii vor beneficia si de o calatorie cu avionul dus - intors, pe ruta Romania - Spania, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.