Vestea buna dupa transmiterea casetei pe postul Al Jazeera este ca jurnalistii romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Miscoci, Eduard Ohanesian si insotitorul Mohammad Munaf sint in viata si relativ sanatosi dupa 48 de ore de captivitate. Vestea proasta este ca au aflat de existenta lor si gruparile militante.

Imaginile filmate de rapitori au nascut la Bucuresti multe speculatii, pentru ca nu seamana cu altele, cele mai multe, realizate in situatii similare. Lipsesc, in primul rind, numele organizatiei si revendicarile. "In ultima vreme se intimpla insa des ca rapitorii sa nu semneze caseta de revendicare. Asa s-a intimplat pentru jurnalista de la "Liberation", Florence Aubenas. Nici acolo nu sint revendicari", comenteaza intr-un interviu acordat Delta RFI, Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania. Mai sint si alte semne de intrebare: Marie-Jeanne Ion este proaspat machiata, toate personajele din filmul transmis de rapitori sint desculte, ca intr-o casa sau o moschee si incaperea, foarte spatioasa, de living room, gata sa primeasca musafiri.

Varianta1: ostaticii sint in siguranta

Este posibil ca filmarea sa nu fie facuta in Irak, ci in Iordania sau Siria, sustin surse citate de revistapresei.ro. Un om de afaceri irakian sustine ca in Bagdad locuintele au tavane joase: "Numai in moschee spatiile sint largi si oamenii intra desculti". Daca filmarea nu a fost realizata in Irak atunci putem spune ca ziaristii ostatici sint in siguranta, in ideea ca intreaga rapire a fost o inscenare. Teoria ramine in continuare in discutie, data fiind interfata irakiano-romaneasca Hayssam-Munaf mult prea evidenta. Singura certitudine - declara Nicolas Henin - este ca romanii "nu sint prizonierii unui grup politic, ai unui grup radical care ar face propaganda, ar incerca sa se faca cunoscute prin tot felul de semne", a declarat Henin.

Varianta 2: pestele mare inghite pestele mic

Specialistul francez Nicolas Henin explica absenta indiciilor prin faptul ca ar exista "sub-furnizori" ai rapirii. "Ar putea sa insemne ca avem un fel de sub-furnizori ai rapirilor, un fel de prim grup de rapitori. Acestia sint motivati in primul rind de bani. Facind sa circule aceasta caseta, arata ca i-au capturat pe jurnalisti dar, in acelasi timp, nu se identifica ca apartinind unei organizatii sau alteia. Asta o fac in ipoteza unei eventuale revinzari", a spus Henin. Caseta poate atrage atentia militantilor fundamentalisti si atunci miza se schimba, spune un expert in servicii secrete, care considera ca e posibil sa avem de-a face cu "schimbarea mizei in timpul jocului". Chiar daca a fost o inscenare sau o rapire pentru bani, situatia este fluida si se poate transforma usor intr-o rapire politica. "Daca rapitorii se afla in Bagdad, ei pot fi localizati de organizatii cu scopuri politice", crede aceeasi sursa. Cert este ca inregistrarea a ajuns la Bagdad, fapt confirmat ieri-seara de BBC, si transmisa prin satelit la Al Jazeera, cu sediul in Qatar.

Primele 12 ore

In cazul rapirilor, informatiile obtinute in primele 12 ore pot fi vitale. Din cauza bruiajului realizat de omul de afaceri Omar Hayssam, rapirea celor trei nu a putut fi confirmata oficial timp de 48 de ore. Desi au fost contactate fortele speciale de informatii si militare ale partenerilor romani din NATO sau din afara, este posibil ca prezenta in ecuatie a celor doi oameni de afaceri sa fi intirziat stringerea de date ca in cazul unei rapiri autentice. Potrivit expertilor, cel mai important pas in acest moment este contactarea rapitorilor si demararea negocierilor, care pot fi lungi si anevoioase, in functie de interlocutor. Romania are totusi avantajul unor conexiuni de dinainte de 1989 cu membrii ai partidului BAAS, care sint in legatura cu organizatiile militante. •

• Ansar al-Sunna - o varianta improbabila

Un singur nume a fost mentionat deocamdata, neoficial, in privinta gruparii militante care i-ar fi rapit pe jurnalistii romani - Armata Ansar al-Sunna. Ansar al-Sunna are in componenta militanti kurzi, sunniti si luptatori straini al-Qaeda si, potrivit expertilor, mentine legaturi cu gruparea iordanianului Abu Mussab al-Zarkawi. Activa in special in nordul Irakului si destul de putin in Bagdad, Ansar al-Sunna a revendicat mai multe atentate sinucigase, printre care cel din decembrie 2004, de la baza militara din Mosul, soldat cu moartea a 18 americani, militari si contractori civili. Gruparea este totodata responsabila pentru uciderea a zeci de ostatici straini si irakieni, acuzati ca ar fi colaborat cu "fortele de ocupatie". Cel mai odios act de acest gen - asasinarea a 12 nepalezi si postarea inregistrarii pe un site islamist. Marti, in timp ce jurnalistii romani se aflau deja in captivitate, Ansar al-Sunna a revendicat uciderea a trei irakieni angajati ai unei firme iordaniene.

Singura sursa pentru varianta Ansar al-Sunna, o informatie propagata miercuri seara si de Simona Marinescu, este deocamdata www.aljazeerah.info. Site-ul, care nu are nici o legatura cu postul de televiziune qatariot, nu precizeaza insa, la rindul lui, de unde a obtinut informatia. Dincolo de lipsa de credibilitate a sursei, se poate observa ca inregistrarile anterioare ale gruparii nu seamana absolut deloc cu cea in care apar jurnalistii romani. In vreme ce presupusii rapitori ai jurnalistilor romani poarta tricouri si camasi obisnuite, militantii Ansar al-Sunna sint imbracati pentru lupta, poarta cagule si au in spate inscriptii din Coran.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.