Aproape 25% din romani isi cumpara locuinte pentru a le inchiria Aproximativ 75% dintre cei care au raspuns sondajului, au optat pentru achizitii de locuinta pentru folosinta personala, in timp ce 25 % au recunoscut ca intentioneaza sa cumpere un apartament ca investitie. Potrivit RealTime, in aceasta categorie intra chiar si persoanele fizice care vad investitia imobiliara ca pe un castig suplimentar, unul mult mai mare decat dobanda bancara.

"Inainte de 1989, cei care achizitionau un apartament pentru investitie erau in numar mic, acesta avand in general destinatie precisa - uzul familiei. Astazi, in schimb, exista o separare clara a cumparatorilor de locuinte: investitorii si cei care achizitioneaza un apartament pentru folosinta proprie", a declarat managerul general al companiei RealTime, Ion Catutoiu.

Acesta a mai declarat ca RealTime a realizat si o analiza privind profilurile diferitilor cumparatori, in urma careia s-a constatat ca apartamentul este privit ca necesitate in principal de catre tinerii aflati la inceput de drum, familiile care-si modifica numarul de membri in mod semnificativ, persoanele al caror statut social nu mai este corect reprezentat de actuala locuinta, persoanele sau familiile care isi schimba localitatea de domiciliu. "De cealalta parte, apartamentul pentru investitie este cautat de catre oamenii de afaceri, fondurile de investitii, firme cu excedent de capital sau aflate in dezvoltare, investitori imobiliari, fonduri de pensii, persoane fizice care vad investitia imobiliara ca pe un castig suplimentar, unul mult mai mare decat dobanda bancara", a adaugat managerul RealTime.