Aproximativ 200 de reprezentanti ai romanilor din Spania s-au intrunit ieri, la Torrejon, in apropiere de Madrid, la al doilea Congres al Asociatiilor Romanilor.

Imigrantii au povestit despre problemele administrative cu care se confrunta, cum ar fi intirzierea in eliberarea actelor pentru legalizarea rezidentei si a dreptului de munca. „Participantii s-au plins ca sint cozi de mii de persoane la eliberarea actelor si ca, din cauza intirzierilor, imigrantii sint uneori nevoiti sa lucreze la negru”, a declarat pentru Cotidianul Angela Placsintar, presedintele Asociatiei Imigrantilor din Tarile din Est.

Asociatiile de romani au cerut ministerului spaniol al Muncii eliminarea restrictiilor de pe piata muncii pentru romani, incepind cu 1 ianuarie 2008. Din cauza moratoriului impus de spanioli la aderarea Romaniei la UE, „aproximativ 300.000 de romani lucreaza ilegal, prost platiti, in conditii grele si fac o munca sub calificarea lor, iar Guvernul are de pierdut pentru ca acesti oameni nu platesc impozite“, a declarat, in deschiderea lucrarilor, Daniel Tecu, presedintele Asociatiei ADERE, coorganizator, alaturi de Ambasada Romaniei, al Congresului.