"Alaturi de doua, trei formatii, erati cei care protestau si, pentru generatia mea, erati una dintre putinele ferestre prin care priveam catre lume", a spus presedintele, care a amintit ca trupa a fost interzisa de mai multe ori, prima oara chiar dupa ce s-a infiintat, la Timisoara, in anii '60, cu numele de Sfintii.

"Muzica voastra era unul din drumurile pe care generatia mea le-a urmat si si-a dat seama ca libertatea este posibila. Libertatea de a spune ce vezi, ce crezi si ce simti".

Pentru a-si ilustra ipoteza, Basescu a recitat chiar dintr-o piesa Phoenix, "Nebunul cu ochii inchisi", "care a iscat multe discutii la scoala", in tineretea presedintelui si care facea trimiteri la Razboiul rece

Emotionat, Nicu Covaci a multumit pentru decoratie si i-a spus presedintelui sa conteze pe formatie in continuare "cand este vorba de a tine steagul sus in ceea ce priveste imaginea Romaniei in strainatate si in ceea ce priveste educatia acestei generatii care este in pericol".

La randul sau, Tandarica a afirmat, dupa incheierea ceremoniei, ca distinctia reprezinta o mare onoare, dar si o responsabilitate. "Vom fi la fel de bataiosi si zbuciumati ca si pana acum".

Intrebat ce melodie din palmaresul trupei i s-ar potrivi presedintelui Basescu, Covaci a spus ca, dupa cum vede el lucrurile in politica romaneasca, "una care sa-l indemne sa lupte", poate chiar celebra Andrii Popa.
Trupa Phoenix va sarbatori cei 45 de ani de activitate printr-un concert pe care il va sustine la la Teatrul National, pe 19 noiembrie, informeaza NewsIn.