Multora dintre noi le e frica de acest mod de a plati deverse lucruri sau servicii, dar daca urmam sfaturile Centrului European al Consumatorului, riscurile aproape ca devin inexistente. Inainte de toate, nu trebuie sa ne gandim ca daca cumparam prin internet nu e nevoie de aceleasi garantii ca la cumparaturile directe de la magazin. Suntem consumatori si avem aceleasi drepturi si obligatii. Ziarul “Gardianul” va prezinta cele zece sfaturi ale Centrului European al Consumatorului:

1. E nevoie de timp. Dedicati ceva timp cumparaturilor pe care le veti face, deoarece trebuie sa actionam cu prudenta. Nu este indicat sa cumparam de pe prima pagina de internet pe care o deschidem. Inainte, ar fi mai bine sa ne uitam si pe alte pagini si sa comparam atat preturi, cat si conditii.

2. Intuitia este importanta. De fapt, este vorba despre un simt comun. Nimeni nu face niciun cadou, nici pe internet, nici in magazine si nici pe strada. As
a ca daca un anumit produs are un pret prea mic pentru a fi real, trebuie sa fim neincrezatori.

3. Adresa. Nu putem avea incredere in firme care nu au adresa fizica sau care nu ofera macar un numar de telefon pentru contact. Daca exista adresa fizica, aceasta ar trebui verificata pe o harta. Alte lucruri la care ar trebui sa ne uitam sunt greselile ortografice, care arata cat de serioasa este firma, sau daca este o firma noua sau necunoscuta. Nu este indicat sa cumparam produse daca identificam anumite lucruri care ni se par suspecte sau daca reprezentantii firmei nu raspund la telefon.

4. Pagini de internet din strainatate. Atentia trebuie dublata cand este vorba despre un site din alta tara, pentru ca legislatia legata de securitate sau de tranzactii comerciale poate sa fie diferita. Daca exista vreo nelamurire legata de un site ce apartine unui stat membru UE, putem cere informatii de la Centrul European al Consumatorului. Daca este vorba de un stat din afara UE, putem cere informatiile de la ambasada statului respectiv.

5. Securitate. Pentru a sti daca un site este sigur sau nu, trebuie sa ne uitam la adresa acestuia. Un site sigur incepe cu “https://”. “S”-ul final indica faptul ca acea pagina este sigura. De asemenea, trebuie sa ne uitam si in josul paginii, unde apare o imagine cu un lacat inchis sau o cheie, ceea ce la fel, indica o pagina sigura. Exista in navigatoarele de internet un alt indicator dupa care ne putem uita, numit “Secure Socket Layer” (SSL).

6. Conditii. Trebuie sa fim bine informati despre conditiile de contractare sau de cumparare a produsului inainte sa-l platim. Cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stim sunt: daca suntem nevoiti sa inapoiem produsul, cine plateste cheltuielile de livrare, daca exista restrictii geografice si care sunt modalitatile de plata.