La Cluj-Napoca vor fi proiectate, intre 13 si 16 noiembrie, raritati ale cinematografiei europene de inceput de secol XX.

Sub mottoul "Liniste, se filmeaza", vor putea fi vazute la Cluj-Napoca, intre 13 si 16 noiembrie, pelicule de la inceputurile celei de-a saptea arte. Zilele romano-germano-franceze ale filmului mut pregatesc cinefililor o serie de raritati ale cinematografiei clujene si romanesti timpurii.

Nu doar la Bucuresti se intampla lucruri frumoase. Ori la Sibiu, care si-a castigat anul acesta statutul de Capita­la Culturala Europeana. La Cluj, timp de patru zile, adica de maine si pana vineri inclusiv, vor fi proiectate pelicule de si cu Friedrich Murnau, Buster Keaton sau Karl Valentin, productia clasica franceza „La Passion de Jeanne d'Arc" si filmul cult „Koyaanisqatsi".

Inedit: filmele vor fi acompaniate live de muzicieni din Germania, Franta, Romania si Ungaria. Registrul muzical cuprinde: percutie, pian, muzica contemporana si DJ-mix-uri. Prin acest eveniment, Centrul Cultural German Cluj-Napoca si Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca vor sa readuca in atentia publicului aceasta traditie.

Retrospectiva cu „Haplea" si „Gogulica CFR"

Vor fi prezentate pelicule precum „Az utolso ejszaka" (Ultima noapte) si „Asa e viata", raritati ale artei cinematografice clujene si romanesti timpurii. "Astazi, asocierea dintre cinematografie si orasul Cluj-Napoca ne duce cu gandul mai ales la cel mai important festival de film din Romania: Festivalul International Transilvania (TIFF). A fost uitat insa faptul ca, la inceputul secolului XX, Clujul a jucat un rol important in productia de film", spun organizatorii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.