Distinctia acordata prozatoarei pentru "Ni d'Eve Ni d'Adam", roman care va fi publicat si la noi in Colectia Biblioteca Polirom in primavara viitoare, a stirnit deja animozitati.
In valoare de 6.100 de euro, premiul este deja umbrit de inerentele controverse suscitate in mediul literar francez, previzibile cind vine vorba de acordarea acestui gen de recompensa. Premiul literar francez a fost fondat in 1994 si a fost conceput ca o distinctie acordata tinerilor autori "promitatori", membrii juriului avind misiunea de a premia "originalitatea, modernitatea si tineretea".

In virsta de numai 30 de ani, Amelie Nothomb pare ideala pentru un astfel de premiu, insa imaginea unei autoare a 16 romane, publicate de-a lungul a 16 ani, dintre care unele au devenit best-seller, este considerata destul de nepotrivita. In plus, scriitoarea belgiana a mai fost recompensata si in 1999 cu Premiul Academiei Franceze. Editorul cartii situate imediat sub "Ni d'Eve Ni d'Adam" in aprecierile juriului s-a declarat uimit, potrivit "The Guardian", de faptul ca Amelie Nothomb a cistigat in defavoarea unui scriitor de numai 15 ani (Boris Bergmann, cu volumul "Viens La Que Je Te Tue Ma Belle").


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.