La prima vedere, situatia in Peninsula este mai complicata decat si-o inchipuie autoritatile de la Bucuresti. Italienii nici nu mai vor sa auda de tigani, chiar daca sunt constienti ca incalca legile liberei circulatii a persoanelor, adoptand expulzarile in masa.

E clar ca lumina zilei ca locuitorii Romei nu mai doresc sa vada hoti, cersetori, violatori si talhari care provin din Romania, la fiecare colt de strada sau gura de metrou. Majoritatea italienilor prefera sa fie catalogati drept fascisti, decat sa suporte invazia tiganilor din Romania, care nu le-a adus altceva decat teama, teroare si alte nenorociri.

Conform primarului Romei, ex-comunistul Walter Veltroni, invazia "zingari"-lor a inceput imediat dupa 1990, cand Italia a acceptat sa-i primeasca cu bratele deschise pe toti locuitorii din fostul bloc comunist, "tocmai pentru a le arata ce inseamna libertatea". Situatia s-a precipitat abia in 2002, cand numarul tiganilor care s-au stabilit in capitala Italiei a crescut intr-un mod absolut alarmant. "Nu vorbim aici despre o invazie din nordul Africii, ci de una din interiorul Europei. Nu am avut nici un fel de control asupra numarului lor. Nu am putut sa-i trimitem de unde au venit, ci doar sa-i mutam periodic, dintr-un loc in altul, tocmai de teama unor sanctiuni internationale. Acum, cand deja este vorba de linistea si ordinea publica, dar mai presus de orice, despre siguranta nationala a Italiei, masurile trebuie sa fie dintre cele mai clare si transante. Suntem limitati de directivele europene dar, in acelasi timp, trebuie sa ne si aparam. Greseala noastra a fost ca, desi stiam, nu am denuntat din timp pericolul care ne pandea la colt. Dupa ultimele evenimente tragice, italienii sunt deja mult prea jigniti, ofensati si umiliti ca sa mai accepte asa ceva in tara lor", sustine primarul Romei, Walter Valtroni.

INVAZIA "LACUSTELOR". Chiar daca pare incredibil, pe teritoriul Romei exista nici mai mult nici mai putin de 104 tabere populate cu romi proveniti exclusiv din Romania. Cel putin au existat, pana mai zilele trecute, cand, dupa decesul italiencei Giovanna Reggiani, politia a trecut la demolarea a sase astfel de campusuri provizorii, una situata chiar pe terenul Universitatii "Tor Vergata". Practic, abia dupa evenimentul tragic de saptamana trecuta, autoritatile italiene au facut un recensamant al "zingari"-lor, ajungand la concluzia ca, peste noapte, au aparut circa 1.500 de baraci din carton si peste 15.000 de romi la nivelul Romei. In mare parte, asezarile romilor s-au desfasurat si s-au extins pe raza sau la marginea unor parcuri municipale. Poate ca cea mai mare colonie de tigani din capitala Italiei este cea de la "Caselino 900", situata in sudul Romei, unde traiesc, in momentul de fata, peste 2.000 de tigani proveniti din Romania. Evident, ocupatia de baza a romilor, conform politiei italiene, este cea cunoscuta: furturi, talharii si cersetorie. "Tiganii nu se vor putea integra niciunde, intr-o comunitate. Nu au o cultura aparte. Au doar o limba pe care o vorbesc si poate putina istorie. Noi, italienii, cand am invadat America, ne-am adaptat. Ca atare, am dat nume importante in politica de peste ocean, cum e si primarul New York-ului, Giulianni", este de parere un tanar italian, care locuieste in vecinatatea unui campus de tigani, situat chiar in centrul Romei.

RAID INOPINAT. Reporterii Jurnalului National au facut un tur la "Caselino 900", alaturi de o brigada a politiei criminale din Roma. Chiar daca autoturismul cu care ne-am deplasat nu a fost inscriptionat cu insemnele ministerului de interne italian, tiganii au sesizat "intrusii" si au devenit violenti, expunandu-si copiii in prima linie. "Pot sa va spun cu certitudine ca tiganii romani sunt cei mai periculosi. Cu ce fura in Italia, isi fac case in Romania sau cumpara masini de lux. Am stabilit de asemenea ca banii, care provin din activitatile stradale, sunt dati, chiar si pe teritoriul Italiei, cu camata. Am avut mari probleme cu tiganii, intrucat fura tot ce le cade in mana. Scuterele sunt la mare cautare si, nu in ultimul rand, cablurile electrice, aluminiul sau cuprul, care provin de la caile ferate italiene. Pana si sefului nostru, intr-o razie, i-au furat portofelul, i-au clonat cardul bancar si s-a trezit ca banii i-au fost extrasi din cont de la o banca din Craiova. Tiganii romani sunt carausi de droguri si fac trafic de persoane. Partea interesanta e ca, desi aduc prostituate in Italia, pestii acestor fete sunt exclusiv cetateni albanezi. Ca atare, intre cele doua tabere exista o colaborare stransa in plan infractional", afirma unul dintre politistii italieni, care a insotit echipa Jurnalului National.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.