Care sunt hipermaketurile preferate de romani pentru cumparaturi Studiul intitulat "Locul preferat al romanilor pentru a face cumparaturi" a fost adresat atat romanilor din mediul rural cat si din cel urban. Potrivit GfK, pe locul trei in topul preferintelor romanilor s-a situat hipermarketul Billa cu o pondere de 6%, urmat de magazinele Artima cu 4%, de Kaufland cu 3%, iar apoi de restul retailerilor prezenti pe piata romaneasca cu sub 3%. Studiul realizat la nivel national pe un esantion de 1.000 de reprezentanti a fost prezentat miercuri la seminarul Trade Round Table.

Potrivit GfK, acest studiu a fost realizat si in Croatia, unde piata retailerilor este mult mai bine definita, motiv pentru care pe primul loc in top au iesit magazinele Konzum cu o pondere de 31%, urmate de Billa cu 9% si Kaufland cu circa 9%. "Retailerii locali sunt foarte bine reprezentati in tarile din regiune cu exceptia Romaniei si Bulgariei, unde dominatia lanturilor multinationale este categorica", a declarat Andi Dumitrescu, directorul general al GfK Romania.

Piata de retail din Romania, a doua ca marime din Europa Centrala si de Est, va ajunge la 40 miliarde euro anul acesta si va depasi 100 de miliarde euro pana in 2010 daca se va pastra cresterea medie de 50% din ultimii ani, a declarat directorul de marketing al Carrefour Romania, Andreea Mihai. Ea a adaugat ca pana in 2010 comertul modern din Romania va depasi ponderea de 50% din total. Spre comparatie, anul trecut ponderea comertului modern in Franta a fost de 96%, in Polonia de 57%, in Italia de 58%, iar in Romania de 29%.