Oferta maxima a Guvernului in ceea ce priveste salariul minim pe economie este mai aproape de 480 de lei a declarat ieri, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Paul Pacuraru a precizat, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu reprezentantii patronatelor pe tema salariului minim pentru anul 2008, ca acestea au venit cu un punct de vedere unitar, si anume de 480 de lei, informeaza NewsIn.

Argumentarea patronatelor pentru valoarea propusa a fost ca si indicele de crestere a productivitatii muncii este tot 9%, iar o crestere mai mare a salariului minim ar defavoriza sectoare intregi de activitate.

O alta solicitare a patronatelor a fost si eliminarea grilei de ierarhizare in functie de calificare, aceasta urmand sa se faca doar la nivel de unitate, solicitare agreata si de ministrul muncii. " Din punctul meu de vedere este mai rational ca grila sa se mute la nivelul unitatii, pentru ca acolo se cunosc cel mai bine realitatile, ce personal foloseste fiecare, ce tehnologie si ce productivitate are", a mentionat Pacuraru.

Ministrul muncii a mai spus ca o alta solicitare a patronatelor a fost si o raportare a salariului la nivel orar, salarizarea pe ora urmand sa se majoreze de la 2,59 de lei, cat este in prezent, la 2,82 de lei pe ora, pentru 2008. Solicitarea patronatelor a fost argumentata de diversitatea de conditii de munca si de program pe care salariatii o vor avea.

Paul Pacuraru s-a aratat optimist in ceea ce priveste negocierile dintre sindicate si patronate pe tema salariului minim si a precizat ca, dupa alte doua-trei intalniri, cele doua parti vor ajunge la un consens, evitandu-se astfel conflictul de munca.

Referitor la salariul minim stabilit de Guvern, ministrul de resort a spus ca o decizie va fi luata in sedinta executivului de luni, 12 noiembrie. "Este clar ca Guvernul este preocupat de intarirea nivelului de trai, dar trebuie sa fie extrem de precaut si prudent cu nivelul salariului care ar putea sa preseze pe salariul mediu si pe toti indicatorii economici care risca sa alimenteze inflatia", a precizat Pacuraru.

Sindicatele si patronatele au inceput in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu erau de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008 pe un salariu minim de 450 de lei. In 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.