In cadrul proiectului global Libraries, bibliotecile publice din Romania vor beneficia de o finantare nerambursabila de un an, in valoare de 1.378.818 dolari, oferita de Fundatia Bill & Melinda Gates

Proiectul, care va fi derulat prin organizatia americana International Research & Exchanges (IREX), urmareste dotarea bibliotecilor publice din Romania cu computere si acces la internet. Microsoft va dona partea de software. Ajutorul este intregit prin pregatirea bibliotecarilor pentru a initia oamenii in navigarea pe internet. Modernizarea infrastructurii bibliotecilor, salariile bibliotecarilor, plata conexiunii la internet si sustinerea pe termen lung a proiectului pica in sarcina autoritatilor romanesti. Pe de alta parte, proiectul american - s-a laudat Adrian Iorgulescu in conferinta de presa dedicata lansarii Global Libraries Romania - este dublat de un alt proiect, apartinand MCC, in valoare de 2.800.000 de dolari, care urmareste informatizarea bibliotecilor in vederea conectarii lor la Biblioteca Digitala Europeana, un program comunitar prin care bibliotecile vor fi conectate una la alta, iar cartile vor fi trecute in format digital.

Romania dispune de un sistem robust de biblioteci publice.

Din pacate, in cele 2.912 biblioteci din tara nu exista in prezent decat circa 400 de computere conectate la internet, iar bibliotecarii trebuie instruiti pentru a putea oferi asistenta persoanelor care ar putea profita de pe urma utilizarii acestei tehnologii. "Programul ar putea fi, de exemplu, atractiv pentru cei ce vor dori sa vorbeasca gratuit cu rudele lor din strainatate", a detaliat Paul-Andre Baran, director IREX.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.