La a 51-a editie a London Film Festival, care a avut loc intre 17 octombrie si 1 noiembrie, filmul lui Cristian Nemescu, "California Dreamin' (nesfarsit)", a fost distins cu premiul anual "Satyajit Ray". in festival au fost prezentate inca doua pelicule romanesti: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or anul acesta la Cannes, difuzat in proiectia de gala, si scurtmetrajul "Acasa" de Paul Negoescu, in sectiunea "Short Cuts & Animation", la programul "Global Journeys in the 21st Century".

La dezbaterea "Cinematografia romaneasca: Urmatorul nou val?", organizatorii i-au invitat pe Cristian Mungiu, pe producatorul peliculei "California Dreamin' (nesfarsit)", Andrei Boncea, pe jurnalista Adina Bradeanu si pe producatorul de film si directorul executiv al Societatii culturale NexT si al Festivalului de Film NexT din Bucuresti, Ada Solomon, alaturi de jurnalisti si critici de film britanici. Trofeul Sutherland al festivalului a revenit peliculei "Persepolis", realizata de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud.

Publicul londonez va avea prilejul sa cunoasca noul val al cinematografiei noastre incepand din 16 noiembrie, intr-un festival, "Cinematograful romanesc: o calatorie", in care celor doua titluri recent premiate la Cannes si la Londra li se adauga, in proiectiile de la Cine Lumiere, pelicule semnate de Lucian Pintilie ("Reconstituirea"), Corneliu Porumboiu ("A fost sau n-a fost?"), Catalin Mitulescu ("Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"), Cristi Puiu ("Moartea domnului Lazarescu") si Radu Muntean ("Hartia va fi albastra").