Cei mai multi dintre oameni spun ca sunt pregatiti sa faca sacrificii personale pentru a preveni schimbarea climatica, arata un sondaj BBC, facut in 21 de tari. Sondajul arata ca patru din cinci repondenti au spus ca vor sa-si schimbe modul de viata, chiar si cei din Statele Unite ale Americii si China, tarile cele mai mari poluatoare cu dioxid de carbon.

Intrebati ce parere au despre taxe mai mari pentru energie, marea majoritate a oamenilor au fost de acord cu instituirea acestora.

Trei sferturi dintre oamenii chestionati pentru sondaj au declarat ca sunt gata sa plateasca taxe mai mari pentru energie daca acestea ar fi fost folosite pentru a gasi noi surse de energie sau pentru eficientizarea celor existente.

Chinezii au dat cele mai concludente raspunsuri la intrebarea despre taxele pentru energie. 85% din repondentii din Republica Chineza s-au aratat foarte entuziasti cu privire la marirea taxelor pentru energie. Cercetarea arata ca oamenii din cele mai multe tari isi doresc mai mult decat guvernele lor sa faca schimbari serioase in viata personala pentru a stopa schimbarea climatica.

Astfel, 83% din cei chestionati spun ca oamenii trebuie sa-si schimbe modul de viata pentru a micsora cantitatea de gaze cu efect de sera emise in atmosfera.

Pretul marit pentru combustibilii poluanti

In aproape toate tarile europene si in Statele Unite ale Americii, cei mai multi dintre repondenti spun ca pretul combustibililor care provoaca schimbari climatice trebuie sa creasca. Singurii care au spus ca o crestere a pretului pentru energie nu e necesara au fost rusii si italienii.

Atitudini diferite in Asia si Africa

Sondajul releva ca oamenii din Asia si Africa au atitudini foarte variate cu privire la cresterea pretului energiei. O mare parte din chinezi si indonezieni cred ca sunt necesare preturi crescute.