„Nu exista nici un contract colectiv de munca incheiat la nivelul unei multinationale”, spune Catalin Musoi, vicepresedinte al Federatei Gaz Romania, si adauga mustacind: „Deocamdata”.
Pornind de la ideea ca ce nu este interzis este permis, sindicalistii romani din gaze vor sa bage reguli sindicale nu intr-una, ci in doua multinationale: Gaz de France si E.ON. Au inceput munca de un an si nu se asteapta la vreun rezultat concret pe termen scurt, dar lucrurile incep sa se miste.
Gaz de France: un an de discutii - doua pagini de protocol

Prima multinationala intrata in vizor a fost Gaz de France. Anul trecut, romanii au invitat la Poiana Brasov liderii sindicatelor din toate sucursalele Gaz de France din Europa. N-a fost simplu, adica doar sa trimiti o invitatie prin fax si sa pregatesti masa. inainte de intalnire au fost luni de negocieri in care au incercat sa trezeasca in sufletele europenilor fiorul sindical de la inceputuri. Ca la noi, in nenumaratele societati de gaze care au rezultat din faramitarea Romgaz, gradul de sindicalizare a ramas intact - 90%, dar la nivelul intregului mamut Gaz de France gradul de sindicalizare e de numai 12%.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.