Sumele trimise in tara de origine de catre imigrantii rezidenti in Italia, in 2006, au fost cu 11,6% mai mari fata de anul precedent, insumand un total de aproximativ 4,3 miliarde de euro, conform datelor din Anuarul Statistic "Imigrare 2007", publicat pe pagina de internet a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Raportul estimeaza ca 36% din aceasta a fost transmisa in tarile asiatice, o treime in cele europene, in special in Europa Central-Orientala, in timp ce 17% a fost destinata statelor africane.

Studiul citat situeaza Romania pe primul loc din punctul de vedere al tarilor de destinatie a sumelor transmise de catre imigranti, cu aproximativ 777 de milioane de euro, urmata de China si Filipine.

Totodata, activitatile desfasurate pe piata muncii de catre lucratorii straini au adus un aport la PIB-ul italian de 6,1%, incasarile bugetare cu titlu de taxe si impozite achitate de catre straini totalizand 1,87 miliarde de euro.

Prezent la lansarea raportului, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a subliniat ca "fara imigranti, sistemul italian s-ar bloca", accentuand astfel importanta strainilor prezenti in Italia pentru motive de lucru, relateaza NewsIn.