Manifestarea a avut si o avanpremiera la Sibiu, unde vineri a fost prezentat spectacolul „Faust” a lui Silviu Purcarete, dar deschiderea oficiala a avut loc la Bucuresti.

„Filosofii”, realizat de unul din cei mai mari coregrafi europeni ai momentului, este un spectacol care poate fi incadrat foarte greu intr-un singur gen. Teatru, dans, proiectii, momente de teatru de animatie, muzica live sunt elementele care se combina in acest spectacol inspirat de un text a lui Bruno Schultz, „Tratat despre manechine”.

Personajele specta­colului sunt, de fapt Witold Gombrowicz si Bruno Schultz, buni prieteni in viata reala. Spectacolul este dedicat de creatorul lui prieteniei dintre cei doi care, au „crosetat” impreuna cateva idei filosofice ce stau la baza acestei lucrari. Nascut in fosta Iugoslavie, acum cetatean francez, Nadj a studiat arte plastice si istoria muzicii la Budapesta. in perioada '80-'83 a fost elev al scolilor lui Marcel Marceau si Etienne Decroux.

In 1986 si-a infiintat propria Companie de dans, „Theatre JEL”, iar din 1995 este directorul Centre Cho­re­graphique National d'Orleans.

Un spectacol pentru 120 de spectatori

Montarea prezentata la Bucu­resti este alcatuita din trei momente distincte. Spectatorul face cunostinta cu protagonistii prin intermediul celor 24 de ecrane video care inconjoara in exterior spatiul de joc. Urmeaza apoi un film proiectat pe 4 ecrane care incojoara scena circulara, pentru ca interpretii sa apara in fata spectatorilor abia dupa 40 de minute de la inceperea spectacolului.