Crima tiganului Mailat reinvie fascismul la Roma. Un banner afisat in Piata Venezia indemna la Holocaust impotriva romanilor

"Redeschideti Auschwitz-ul pentru romani". Asta spunea un banner scris in limba italiana care a fost afisat in urma cu doua zile, pentru scurt timp, in Piata Venezia din Roma. Potrivit unor surse ZIUA din Italia, banner-ul a fost repede inlaturat de politistii italieni, care au inregistrat evenimentul incercand sa-i identifice pe autori. "Deoarece s-a intervenit rapid, iar fortele de ordine italiene au inlaturat bannerul, incidentul nu a fost mediatizat, neajungand in presa italiana", ne-au declarat surse din Italia. Comisarul European Franco Frattini avertizeaza Italia sa nu puna semnul de egalitate intre romani si infractori.

Mailat nu recunoaste decat jaful

Judecatorul italian care l-a audiat ieri pe Nicolae Romulus Mailat, acuzat pentru uciderea, la Roma, a italiencei Giovanna Reggiani, a emis mandatul de arestare preventiva pentru tentativa de omor, agresiune sexuala si jaf. Interogatoriul a inceput ieri dimineata, in jurul orei 10.00, in prezenta judecatorului Claudio Mattinoli si a procurorului Maria Bice Barborini. Mailat, asistat de avocatul din oficiu Piero Piccinni, a recunoscut ca a jefuit-o pe victima, dar a respins celelalte acuzatii. Mailat era tinut ieri la izolare in penitenciarul Regina Coeli, din Roma, de teama represaliilor altor detinuti, care l-au amenintat.

Apar semnele de intrebare

Violarea Giovannei Reggiani de catre Romulus Mailat ar putea fi doar o exagerare a presei italiene, intrucat victima a fost descoperita imbracata, dar acest aspect va fi stabilit dupa autopsie, a declarat atasatul de interne in Italia, comisarul sef Marian Mandroc. "O romanca l-a vazut pe Mailat aplecat asupra victimei si a oprit un microbuz care trecea prin zona. Soferul microbuzului a vazut acelasi lucru. Totusi, femeia a declarat ca victima era imbracata cu pantaloni, acestia erau incheiati si ca ii lipsea numai un pantof. Asta ne duce cu gandul ca violul despre care se tot vorbeste nu a avut loc, el fiind doar o exagerare a presei", a declarat comisarul sef Marian Mandroc. Atasatul de interne al Romaniei in Italia a mai spus ca rezultatele finale si oficiale vor fi cunoscute abia dupa necropsia efectuata la Universitatea Sapienza din Roma. Potrivit ofiterului, martora a fost deja inclusa intr-un program de protectie a martorilor si dusa intr-o locatie secreta, situata la aproximativ 30 de kilometri de Roma, pentru ca ar fi primit cateva amenintari cu moartea. Femeia a declarat unuia din ofiterii romani trimisi in Italia ca victima era imbracata. Marian Mandroc a mai spus, citat de Mediafax, ca, speriat de aparitia femeii si a soferului microbuzului, agresorul a incercat sa se refugieze intr-o baraca, unde a incercat sa isi schimbe hainele. "La venirea autoritatilor, reusise sa isi schimbe doar pantalonii. Camasa si sosetele erau patate cu sangele victimei, iar in baraca a mai fost gasita si geanta femeii, in care se aflau obiectele ei personale", a precizat politistul roman. Acesta a mai spus ca doi dintre politistii romani trimisi in Italia au fost repartizati sa lucreze la acest caz, alti doi au fost repartizati la o unitate din Roma care se ocupa de combaterea gruparilor de crima organizata, iar alti doi participa la actiunile de "curatare" a taberelor de nomazi romi de origine romana. (Bogdan GALCA )

Cazul Mailat a ajuns in presa din SUA

Cazul italiencei ucise de un roman, la Roma, si reactia prompta a autoritatilor italiene, de adoptare a unei ordonante privind expulzarea cetatenilor comunitari, a fost prezentat ieri pe larg atat in presa din Peninsula, cat si in cele mai importante publicatii britanice si americane.

"Riposta data fricii", a titrat ieri ziarul La Repubblica, mentionand solutia gasita de Guvernul italian ca urmare a cresterii delincventei in care sunt implicati din ce in ce mai multi straini - in special romani. Cotidianul Il Messagero a titrat "Adio, Giovanna, nu trebuie sa se mai intample", aratand ca femeia agresata de romanul de etnie roma nu a supravietuit si citand un apel al sotului ei catre autoritati: "Faceti astfel incat sacrificiul ei sa nu fi fost zadarnic". Si ziarul La Stampa a anuntat, pe prima pagina, decesul italiencei, precum si faptul ca s-a dat startul primelor expulzari.

Demersul Executivului de la Roma dupa incidentul provocat de un roman nu a trecut neobservat nici de alte publicatii importante. "Mania impotriva imigrantilor din UE explodeaza pe fondul arestarii unui roman pentru viol", a scris The Times, notand ca "atacul brutal asupra unei femei, de care este acuzat un imigrant fara locuinta, in timp ce aceasta se intorcea acasa, a scos la suprafata mania latenta din Italia fata de venirea a zeci de mii de romani saraci". "Atacul oribil i-a ingrozit pe italieni, care dau vina pe imigrantii romani pentru valul de crime din cele mai mari orase, inregistrate incepand din ianuarie, cand Romania a devenit membra a UE". La randul sau, "The Guardian" a titrat "Uciderea unei femei italiene a condus la amenintari cu expulzarea romanilor", comentand ca multi dintre romanii din Italia sunt de etnie rroma, inclusiv Nicolae Romulus Mailat, cel acuzat de crima si viol. Conform municipalitatii din Roma, adauga cotidianul britanic, in capitala Italiei sosesc pana la 1.000 de romi pe saptamana si majoritatea sfarsesc prin a trai in conditii mizerabile. "The Guardian" comenta ca decizia Guvernului italian de a adopta un pachet de masuri de securitate vine pe fondul ingrijorarii publice, al presiunilor crescande din partea presei si a opozitiei de dreapta, precum si al presiunilor din partea majoritatii guvernamentale, respectiv din partea primarului Romei, care pare sa fie succesorul premierului Prodi, fiind ales sa conduca o noua miscare unita de centru-stanga.

Ziarul american Washington Post a comentat, de asemenea, incidentul de la Roma, titrand "Italia permite expulzarea cetatenilor UE dupa mai multe atacuri", amintind valul de violente cu care s-a confrunat, in ultima vreme, acest stat european, dar si faptul ca cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au dreptul de a-i scoate pe teritoriul lor anumiti oameni daca acestia reprezinta o amenintare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.