Sindicatele ameninta cu greva generala, desi majoritatea patronatelor le accepta propunerile

Diviziunea dintre taberele patronale se masoara in zeci de procente - o parte a calculat ca o crestere cu 23% a salariului minim este suportabila. Ceilalti au ajuns la concluzia ca mai mult de 9% nu pot da.
Masa sindicala reunita in cele cinci mari confederatii a transmis ieri ca se pregateste de greva generala, intrucat nu a reusit sa ajunga la un acord cu masa patronala in privinta nivelului salariului minim pe economie pentru 2008.

„In Romania este pentru prima oara cand se poate ajunge la greva generala. Acum a fost parcursa calea procedurala pana la acest pas definitiv. Noi am inceput (in septembrie - n.n.) cu 700 de lei, am redus la 650 de lei, dar ei au venit doar cu pareri personale, de la 460 la 480 de lei, cu jumatate de gura, dar nu putem accepta mai putin de 540 de lei", a declarat ieri la pranz, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical.

Nu este clar daca pana in acest moment toate sindicatele ageeaza acest ultim nivel. Spre exemplu, Nicolae Cretu, vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice, spune ca organizatia nu va semna un contract colectiv care prevede un salariu mai mic de 700 de lei. In acest moment, salariul minim brut pe economie, in domeniul privat, este stabilit la 440 de lei.

Ieri-seara se astepta o depasire a impasului prin noua runda de negocieri ceruta de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, care reprezinta sapte confederatii, din totalul de 11. Alianta, la care sunt afiliate, printre altele, patronate din constructii, energie si IMM-uri, anunta ca oferta sa este de 540 de lei, adica nivelul agreat de majoritatea sindicatelor.

„Inca de cand sindicatele au cerut 700 de lei, noi am raspuns cu o oferta de 540 de lei. Este un nivel argumentat tehnic, care asigura o crestere substantiala (de 23%) fata de salariul mediu actual si, in plus, poate fi absorbit in costurile companiilor, fara sa refuleze in preturi", spune Adrian Izvoranu, directorul general al ACPR.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.