Sindicatul Scenaristilor din Statele Unite se pregateste sa intre in greva, ceea ce ar lasa in aer nenumarate emisiuni tv si inclusiv filme precum “Harry Potter” sau “Transformers 2”.

Scenaristii de la Hollywood au anuntat joi noaptea (ora locala) ca vor intra in greva pentru prima data in ultimii 20 de ani, din cauza unei dispute cu producatorii, referitoare la cistigurile acestora de pe urma vinzarilor de DVD-uri ale serialelor de televiziune si din cauza platii programelor transmise pe Internet, telefoane mobile, iPod-uri etc.

Patru scenaristi din WGA (Writers Guild of America) au declarat presei ca presedintele sindicatului, Patric Verrone, a facut publica aceasta decizie intr-o sedinta cu usile inchise si a fost indelung aplaudat de cei prezenti. “In sala plutea un puternic sentiment de unitate. Nu cred ca e cineva care chiar isi doreste sa intre in greva, dar sprijinim cu totii deciziile comitetului negociator”, a afirmat scenaristul Dave Garrett, citat de agentia EFE. Data inceperii grevei n-a fost inca anuntata oficial, dar conform declaratiilor scenaristilor, va fi initiata duminica sau luni.

Negocierile incepute pe 16 iulie nu au dat mari rezultate pina acum, mai ales pe plan economic. Producatorii resping cererile scenaristilor, considerindu-le exagerate, iar analistii media&TV au tot emis avertizari, spunind ca orice tip de greva ar aduce mari prejudicii industriei de filme si programe televizate. Conform estimarilor publicate de Adams Media Research, consumatorii vor cheltui aproximativ 16,4 miliarde de dolari pe DVD-uri anul acesta, iar studiourile de productie vor incasa cam 158 de milioane din vinzarea online a filmelor si cam 194 de milioane de dolari din cedarea drepturilor pentru transmiterea emisiunilor tv pe Internet. “Fiecare oportunitate de distributie inseamna cistig si profit suplimentar”, a declarat pentru Associated Press Anthony DiClemente, analist al sectorului de entertainment de la Lehman Brothers Equity Research, care a adaugat: “Mediul digital se va dovedi cu siguranta foarte profitabil pentru studiouri”. De cealalta parte, producatorii sustin ca nu pot estima citi bani vor stringe de pe urma difuzarilor pe Internet, telefoane mobile, iPod-uri si alte aparate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.