Marile centrale sindicale anunta astazi, declansarea conflictului de munca la nivel national, dupa ce, in cele doua luni de la inceperea negocierilor pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul viitor, patronatele nu au ajuns la un acord intre ele referitor la aceasta valoare, informeaza NewsIn.

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CSN Meridian au decis declansarea conflictului colectiv de munca la nivel national din cauza faptului ca in doua luni de discutii cu partenerii din partea patronatelor, acestia nu au reusit sa ajunga la un acord intre ei.

"Pana nu se stabileste salariul minim, va fi conflict de munca. De doua luni ne tot intalnim si ne facem ca negociem, dar ei (patronatele, n.r.) nu au venit niciodata cu o pozitie clara, de comun acord", a explicat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, in timp ce o parte din patronate nu sunt de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei. Ministrul muncii, Paul Pacuraru a declarat de asemenea, dupa o intalnire cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, ca guvernul este de acord sa garanteze plata salariul negociat intre cele doua parti, cu conditia ca acesta sa nu depaseasca 460-480 de lei. In caz contrar, statul nu va putea sustine un salariu mai mare, situatie in care in 2008 vor exista din nou doua salarii minime (unul negociat si unul stabilit de guvern).

In proiectul de buget pentru anul 2008, Guvernul a stabilit un salariu minim de 450 de lei, in timp ce in 2007, salariul minim stabilit de guvern este de 390 de lei, iar cel negociat este de 440 de lei, respectiv 880 de lei pentru persoanele cu studii superioare de lunga durata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.