Din 4 aprilie va intra in vigoare un nou sistem de compensare a medicamentelor. Ministerul Sanatatii a propus un sistem care va cuprinde trei liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. Medicamentele cele mai frecvente cuprinse pe lista A vor fi compensate in proportie de 90%.
Desi a repetat de mai multe ori ca adoptarea sistemului de compensare cu 90% a consumat mari fonduri banesti din bugetul pe 2004, Mircea Cinteza, ministrul sanatatii, a anuntat ieri ca va extinde sistemul medicamentelor compensate cu 90% la toti asiguratii. Medicii vor putea prescrie medicamente de pe aceasta lista doar in valoare cuprinsa intre 700.000 si 1.000.000 lei.

In cazul listei A, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna, in care vor fi cuprinse cel mult trei medicamente a caror valoare nu va depasi suma de 3.000.000 lei.
Medicamentele de pe lista C vor fi gratuite. Medicii vor putea prescrie medicamentul cu cel mai mic pret de pe piata, plafonul maxim fiind tot de 3.000.000 lei, putind exista insa exceptii. Sistemul de compensare propus de Ministerul Sanatatii va fi discutat in sedinta de guvern de astazi. Medicii de familie care vor depasi plafoanele vor fi penalizati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.