Guvernul canadian a acordat regimul de libera intrare in tara pentru inca doua dintre tarile foste comuniste aderate la Uniunea Europeana dupa 2004
Ottawa a facut un pas spre evitarea masurilor de retorsiune din partea tarilor europene, ridicand obligativitatea vizelor pentru turistii din Republica Ceha si Letonia. Ele se alatura Sloveniei, Estoniei, Maltei si Ciprului, care aveau deja ridicata obligativitatea vizelor de Canada din 2007. Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, a anuntat ca, de ieri, cetatenii cehi pot calatori fara viza in Canada pentru perioade pana la 90 de zile. De fapt, (aminteste agentia Reuters) regimul vizelor intre Republica Ceha si Canada a fost ridicat in 1996, fiind reintrodus dupa un an de partea canadiana, de teama valului de imigranti. Au ramas pe lista neagra alte sase tari: Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Romania si Bulgaria. Aceasta in conditiile in care cetatenii canadieni au regim de intrare fara viza in toate tarile Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a cerut, in aceasta vara, autoritatilor de la Ottawa sa acorde cel putin inca unei tari din UE drept de intrare in Canada fara vize si sa ia masuri pentru ridicarea obligativitatii vizelor pentru toate tarile UE in prima jumatate a lui 2008. In caz contrar, Comisia Europeana a amenintat cu “luarea masurilor adecvate”, fara alte precizari. Dupa ridicarea restrictiilor pentru vizitatorii din Republica Ceha si Letonia, ministrul canadian al Imigratiei, Diane Finley, a precizat ca oficiali ai Guvernului vor vizita la inceputul lui 2008 toate tarile aflate inca pe lista vizelor obligatorii, pentru a constata cand va putea fi ridicat acest regim. Surse de la Bruxelles si-au exprimat speranta ca gestul Canadei va fi un exemplu pentru Statele Unite, care mentin regimul de vize pentru turistii din Grecia si din toate tarile noi membre ale Ununii Europene, cu exceptia Sloveniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.