Prima decada a lui aprilie va veni cu temperaturi mai scazute decat cele normale in sudul si estul tarii, iar in rest specialistii din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) se asteapta la valori obisnuite. Cantitatile de precipitatii vor fi mai insemnate in sud-vestul tarii, unde vor fi excedentare, putand duce la aparitia inundatiilor. In prima parte a lunii, cand vremea va fi racoroasa, trecator, mai ales in nordul si centrul tarii, mai sunt posibile transformari ale ploilor in lapovita si ninsoare. Temperaturile minime, care in mod obisnuit au valori intre -1C si 9C, pot cobori in noptile cele mai reci pana spre -5C, in depresiunile din nord si centru.

INCALZIRE.

In partea a doua a lunii vor predomina zilele frumoase si mai calde decat in mod obisnuit. Fata de mediile multianuale ale temperaturilor maxime cuprinse intre 11 si 21C, in ultima decada, valorile temice pot atinge 25C in sudul tarii. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse in general intre 35 l/mp si 75 l/mp, iar numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 10 si 15.

MAI.

Luna lui Florar ne va aduce temperaturi ceva mai normale, insa din nou este posibil sa avem parte de inundatii. Regimul pluviometric va prezenta o tendinta spre excedent in cea mai mare parte a tarii, potrivit meteorologilor. Vor fi zile cu vreme frumoasa, cu aspect de vara, in care temperaturile maxime vor putea depasi 30C in sudul tarii. Temperaturile minime, care in mod obisnuit sunt cuprinse intre 4 si 14C, vor avea in cele mai reci nopti valori ce se pot apropia de limita de inghet in zonele depresionare, din nordul si centrul tarii.

Primavara se va incheia cu o vreme instabila, care se va manifesta prin averse de ploaie insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, cu aspect de vijelie si cu grindina. Ploile pot fi torentiale. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse intre 50 l/mp si 90 l/mp, cumulate in 10 pana la 18 zile cu precipitatii.

IUNIE.

Inceputul verii va fi mai cald decat in mod obisnuit in sud-vestul si sudul tarii, iar in celelalte regiuni meteorologii se asteapta la temperaturi medii lunare in limite obisnuite. Regimul pluviometric va fi in general normal, exceptand, nord-vestul, unde va fi excedentar, iar in estul tarii va fi deficitar. In zilele cele mai calde, fata de valorile climatice ale temperaturilor maxime cuprinse intre 20C si 30C, in sudul tarii, pot fi valori termice de 3C-34C.

In ultima decada, instabilitatea atmosferica se va accentua. Vor fi averse de ploaie, care pot avea caracter torential, insotite de descarcari electrice, de caderi de grindina si intensificari ale vantului. Temperaturile minime se vor incadra intre 7C si 17C, mai ridicate in Campia Romana. Cantitatile de precipitatii vor fi cuprinse in general intre 45 l/mp si 130 l/mp, insumate intr-un numar de zile cu precipitatii cuprins intre 8 si 18 zile.

Aceste informatii vor fi actualizate de catre ANM prin prognozele de scurta si medie durata.

Bruma in nord, vest si centru

Temperatura va continua sa fie scazuta zilele urmatoare, sub valorile normale. Totusi, precipitatiile incep sa dispara, iar de sambata se incalzeste.