Social2 Noiembrie 200722:46de Claudia Stanila, Razvan Ciubotaru , Mihaela Radu, George Lacatus, Andra Matzal, Marius Cosmeanu

Lectura de 5 minute

Politicienii, presa si opinia publica italiana s-au coalizat impotriva imigrantilor romani, dupa un oribil viol comis la Roma de un roman de origine roma.

Mailat a fost condamnat in Romania in 2006 pentru furt calificat

Giovanna Reggiani, in virsta de 47 de ani, sotia unui capitan de marina, a fost batuta si violata marti seara, fiind gasita in coma profunda intr-un sant din apropierea unei tabere din suburbia Romei unde traiesc multi romani. Presupusul sau agresor, Romulus Nicolae Mailat, roman de etnie roma din Avrig, judetul Sibiu, in virsta de 24 de ani, cu antecedente penale in Romania, a fost arestat. O imigranta romanca, ce locuia in aceeasi tabara cu atacatorul, a fost cea care a indicat autoritatilor vinovatul, dupa ce l-a vazut cind tira victima. In locuinta improvizata a lui Mailat a fost gasita geanta victimei, iar romanul era plin de zgirieturi, provocate probabil de aceasta.

Fapta lui Mailat a declansat o intreaga campanie politica si mediatica impotriva „fenomenului“, „a problemei romanesti in Italia“. Imigrantul roman, in general, a devenit, in imaginarul italianului obisnuit, portretul-robot al criminalului, al delincventului. Prima pagina a tuturor ziarelor italiene era acoperita joi de indignarea in fata oribilei crime comise de un roman la Roma: „Violata, torturata si aruncata intr-un sant, soc la Roma - Veltroni impotriva guvernului de la Bucuresti“ (Corriere della Sera”), „Femeie masacrata, teroare la Roma - Prodi telefoneaza la Bucuresti. Decret privind expulzarea“ - ( „La Repubblica“), „Te ucid pe strada - Alarma: imigranti!. Un roman violeaza si ucide o femeie italiana“ („Libero“).

Politia italiana s-a mobilizat in numar mare pentru reconstituirea atacului

„Basta de-aici inainte!“, a afirmat ieri raspicat Walter Veltroni, primarul Romei. „Faptul ca a fost admisa intrarea unui numar atit de mare al romanilor in tara noastra a fost o greseala politica imensa. Din pacate, prin abolirea vizelor pentru cetatenii romani dupa intrarea in Uniune s-a consimtit intrarea unui flux enorm de imigranti. La Roma, care pina nu de mult era considerata capitala cea mai sigura din Europa, nu se mai poate circula liber pe strazi“, a continuat primarul Romei intr-o conferinta de presa dupa descoperirea victimei. Vinovati de trista metamorfoza a Cetatii Eterne, au cazut de acord premierul Prodi si primarul Veltroni, sint romanii. Conform datelor oficiale, anul trecut imigrantii romani reprezentau 75% din totalul protagonistilor actelor infractionale comise la Roma.

„Sintem in plina invazie. Ce resursa economica! Imigratia nu este decit criminalitate pura“, declara miercuri Paolo Grimoldi, deputat al partidului Liga Nordului, la aflarea numarului de imigranti aflati in Italia. Crima comisa de compatriotul nostru a determinat miercuri seara reunirea de urgenta a Consiliului de Ministri Italian si transformarea rapida a unei propuneri in decret-lege intrat in vigoare imediat: este vorba de o norma care prevede expulzarea imediata a persoanelor - chiar si membre ale Uniunii Europene - care reprezinta un pericol pentru siguranta nationala, linistea publica, demnitatea sau integritatea cetatenilor. Proiectul are drept tinta, in substrat, imigrantii romani. (Claudia Stanila)

*
Romanii din Italia, discriminati

Avocatul Giancarlo Germani, liderul Partidului Initiativa Romaneasca, considera ca romanii sint discriminati in Italia: „Discriminarea se refera mai ales in ceea ce priveste munca, intrucit sint platiti mai putin decit toti ceilalti lucratori. Nu poate exista siguranta fara integrare. Expulzarea nu este o solutie, caci cei care vor fi repatriati se pot intoarce si pot crea din nou probleme“. Parintele paroh al comunitatii romane de la Monterotondo si capelan al puscariilor din Roma, Petre Bogdan, considera, la rindul sau, ca „masurile de securitate“ adoptate de Guvern nu vor rezolva problema clandestinitatii si nici a celei infractionale. Corneliu Horia Carcotas, doctorand in istoria religiilor (de 11 ani in Italia): „Cita vreme numerosi imigranti vor continua sa doarma sub poduri si in campusuri nomade nu va exista siguranta. Este nevoie de ameliorarea unor politici de integrare si de asistenta sociala a imigrantilor. Este esential ca in Italia sa existe o voce oficiala a romanilor, ferma, punctuala, respectabila din partea autoritatilor de aici si din tara pentru a sustine si pentru a apara comunitatea romaneasca ori de cite ori este nevoie“. „Nu cred ca este suficienta tentativa de a ne delimita net de romanii de origine roma, spunind ca de fapt nu sint romani“, este de parere Radu Motoca, doctorand in filosofie la Roma.

Romanii care au semanat groaza

Crimele, jafurile si violurile au fost principalele motive ale aparitiei romanilor in presa italiana.

Imigrantii romani au intrat in vizorul presei italiene din cauza infractiunilor comise. La inceputul lunii mai, o italianca in virsta de 23 de ani a fost ucisa de doua prostituate romance, care i-au scos ochii cu virful unei umbrele. Una dintre agresoare era minora. O alta romanca a fost condamnata, recent, la noua ani de inchisoare pentru uciderea, in luna august, a unei batrine in virsta de 92 de ani. Mobilul crimei a fost furtul a 2.500 de euro.

Locuitorii Romei a fost socati de executia sumara careia i-a cazut victima un roman in cursul lunii septembrie. Trei romani au fost atunci acostati intr-o piata din Roma de un alt grup de conationali. Acestia au deschis focul asupra romanilor, omorindu-l pe unul dintre ei, dupa ce-l obligasera sa ingenuncheze. In octombrie 2007, trei romani au primit pedepse de 8 si 18 ani de inchisoare pentru uciderea contesei Italia Viglino Cibrario in garajul casei acesteia, in timpul unei tentative de jaf comis in 2005, la Torino. Un cetatean roman a fost arestat, in octombrie, sub acuzatia ca ar fi violat o femeie pe treptele unei biserici din localitatea Spresiano. Tot in octombrie s-a inregistrat si decesul unui biciclist, agresat de catre doi romani in urma cu doua luni.

In august, la Livorno, patru copii ai unor romi au murit intr-un incendiu cauzat de neglijenta parintilor. Autoritatile din Livorno au decretat doliu local in ziua inmormintarii celor patru copii. Cazul de la Livorno a fost unul dintre putinele momente cind opinia publica italiana fost solidara cu imigrantii romani. (Razvan Ciubotaru)

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.