Mediile jurnalistice au fost bombardate in cursul zilei de ieri cu mai multe ipoteze legate de rapirea celor trei ziaristi in Irak. Prin trei surse distincte, EVZ a primit mai multe informatii care dau o alta imagine povestii privind disparitia jurnalistilor romani in Irak. Sursele, care provin din serviciile secrete, acrediteaza ideea ca acestia ar fi fost, de fapt, piese ale unui joc de sah in care cel care controleaza mutarile este controversatul om de afaceri Omar Hayssam, membru al PSD. EVZ nu isi asuma nici una dintre variante, insa le prezinta ca atare, pe fiecare in parte.

Ipoteza numarul unu: Rapire regizata de Omar Hayssam

Surse din serviciile secrete sustin ca omul de afaceri sirian Omar Hayssam este cel care a regizat rapirea celor trei jurnalisti romani. La nici 24 de ore de la disparitia acestora, afaceristul a declarat ca a fost contactat de rapitori, care i-au cerut o suma mare de bani drept rascumparare: patru milioane de dolari.
Rapitorii nu au anuntat luarea de ostatici prin canalele folosite de obicei si nici nu au luat legatura cu oficialitatile romane din Bagdad, ci l-au contactat direct pe Hayssam.

Mai mult, sursele noastre sustin ca persoana folosita pentru a se ocupa de rapire este cel mai bun prieten al lui Hayssam si omul care i-a preluat acestuia o parte din afaceri, irakianul Mohammad Munaf. El este dat disparut in tara sa natala, Irak, alaturi de cei trei jurnalisti. Care ar putea fi interesul lui Omar Hayssam sa orchestreze un scenariu diabolic? Faptul ca Hayssam este strins cu usa de Parchetul General si de Parchetul National Anticoruptie, in mai multe dosare in care este anchetat pentru delapidare, spalare de bani, frauda si alte infractiuni financiare deosebit de grave.

Aratindu-se dispus sa intermedieze eliberarea juranalistilor romani, Hayssam spera sa devina un erou national si sa se bucure de clementa actualei guvernari, sustin sursele nostre din serviciile secrete.

Ipoteza numarul 2: Plan de fuga

Anchetat in mai multe dosare, Omar Hayssam ar incerca sa plece in strainatate. Insa pentru ca este dat in consemn la frontiera, nu poate parasi Romania decit cu aprobarea autoritatilor. Pentru asta, el are nevoie de un motiv "bine fundamentat". Or, implicarea sa in negocierile privind eliberarea celor trei jurnalisti ar putea reprezenta "pasaportul" sau de iesire din tara.
Aceasta este explicatia pe care sursele noastre, apropiate de serviciile secrete, o dau iesirii la rampa a lui Hayssam la mai multe televiziuni. Sirianul a anuntat, marti seara, ca ar fi fost contactat telefonic de doua ori de catre rapitori. Sirianul a pomenit chiar si de o suma ceruta drept rascumparare: patru milioane de dolari. In acest moment este evidenta relatia apropiata intre omul de afaceri sirian si senatorul PSD Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne Ion.
Pe de alta parte, cel care i-a dus pe jurnalisti in Irak, Mohammad Munaf, este mina dreapta a lui Hayssam si a preluat de curind controlul firmelor detinute de acesta.

Ipoteza numarul 3: Aranjament - Vasile Ion

O alta ipoteza lansata ieri de analisti de informatii ar fi un posibil "aranjament" intre Omar Hayssam si senatorul PSD Vasile Ion, doi vechi colegi de partid. Vasile Ion este tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, disparuta in Irak.

Ipoteza numarul 4: Razbunarea unor irakieni pacaliti

Aceiasi analisti iau in calcul si o alta ipoteza, potrivit careia principala tinta a rapitorilor ar fi fost, de fapt, Marie-Jeanne Ion. Aceasta ipoteza ar ramine in picioare in conditiile in care rapitorii ar fi stiut despre prietenia dintre tatal jurnalistei, senatorul Vasile Ion, si Omar Hayssam. Ei ar fi incercat astfel sa loveasca in sirian prin intremediul bunului sau prieten si sa-si recupereze, prin rascumparare, o parte din datoriile pe care Hayssam le are la un grup de firme irakian cu care a derulat afaceri.
Surse judiciare ne-au declarat ca Hayssam transporta in Irak camioane - in principal Iveco - prin societatea Foresta Nehoiu. Conform acelorasi surse, Omar Hayssam a dat mai multe tepe partenerilor irakieni, care au platit si pentru o serie de transporturi de camioane ce au ajuns in Siria si China.

Ipoteza numarul 5: Mina Al-Qaida

O alta varianta luata in calcul de cei care investigheaza disparitia jurnalistilor romani in Irak este ca ziaristii au fost luati ostateci de organizatia terorista Al-Qaida.
In sprijinul acestei ipoteze vine si faptul ca nu au fost furnizate inca nici un fel de informatii oficiale despre victime. Practic, rapitorii urmaresc sa creasca incertitudinea, pentru ca, peste citeva zile, atunci cind vor face primul anunt cu privire la ostateci, sa provoace o si mai mare emotie. In opinia specialistilor in terorism, profesionalismul rapitorilor este atestat de faptul ca rapirea a avut loc dupa o studiere de numai trei zile a tintelor, fara violenta, fara sa se fi tras nici un foc de arma, fara martori si foarte repede.

Ipoteza numarul 6: Razbunare pentru "ocupatie"

Un fost ofiter de informatii militare, Florian Garz, a declarat in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei" ca era de asteptat ca teroristii sa lovesca mai devreme sau mai tirziu si Romania.
"Primul avertisment a fost in Spania, cind printre victimele atentatului de anul trecut au fost multi romani. In Irak e zona de razboi. Jurnalistii sint reprezentantii unei tari care are trupe in Irak, considerate trupe de ocupatie, deci cetatenii nostri sint tinte pentru miscarea de rezistenta. Sigur, noi sintem mai la urma pe lista. In vreme ce unele tari au anuntat ca-si retrag trupele, Basescu a anuntat ca le suplimenteaza".
Fostul ofiter de informatii nu exclude insa nici varianta unei escrocherii. "Nu exclud varianta ca inclusiv unul dintre cei rapiti sa aiba un aranjament cu rapitorii in acest sens. Toata povestea, inclusiv prezenta acelui arab care a zis ca da el banii, miroase cam urit".

Mesaj ciudat din Iordania

"Am rezolvat problema ale ziaresti lor", i-a scris Mahmoud Zureigat din Amman lui Sani Quffa din Craiova.

Ieri dupa amiaza, Mahmoud Zureigat, un iordanian aflat la Amman, i-a trimis un sms (culmea, in limba romana!) unui prieten palestinian aflat in Banie. "Seicu, ajuta-ma si trimite nr de telefon de la primatv. Am rezolvat problema ale ziaristi lor". Acesta este mesajul pe care l-a primit Sani Quffa, un prosper om de afaceri din Craiova. "La ora doua si cinci, dupa-amiaza, am primit acest mesaj de la Zureigat", ne-a povestit Sani. Imediat, Quffa l-a sunat pe Lucian Dindirica, corespondentul Prima Tv la Craiova. Jurnalistul i-a telefonat personal lui Zureigat.
"Am vorbit foarte putin cu el. Mi-a spus ca este posibil sa-i recupereze pe cei trei ziaristi fara ajutor guvernamental. A mai zis ca la aceasta recuperare vor participa familii bogate de iordanieni care deja au vorbit in Irak. Este foarte posibil sa nu fie vorba de vreo rascumparare baneasca. Apoi mi-a inchis telefonul", ne-a declarat Lucian Dindirica. (Florin Baltaretu)

Intrebari fara raspuns

• De ce redactiile Prima TV si "Romania libera" nu s-au interesat cine va finanta calatoria jurnalistilor?
• De ce jurnalistilor nu li s-a asigurat protectie pe drumul parcurs, cu un autoturism, intre Amman si Bagdad? (Puteau fi atacati si rapiti in mai multe zone pe aceasta ruta)
• De ce au fost cazati intr-un hotel din afara "zonei verzi" a Bagdadului, zona protejata de fortele coalitiei?
• De ce nu li s-a spus celor trei sa nu iasa din hotel dupa lasarea serii?
• Cum se explica faptul ca, dupa rapire, jurnalistii au mai putut trimite de pe telefoanele mobile mesaje prin care anuntau ca nu este o gluma? (Este primul caz in care persoanele rapite anunta ele insele acest lucru, informatia nu este facuta publica de rapitori)
• De ce rascumpararea ceruta in acest caz este de un milion de dolari de persoana, desi in celelalte cazuri de pina acum negocierea s-a inceput de la 5 milioane de dolari?
• De ce a fost contactat de presupusii rapitori tocmai Omar Hayssam si nu autoritatile?
• Cum se face ca suma ceruta pentru rascumpararea celor patru coincide cu cea delapidata de Mohammad Munaf, prietenul lui Hayssam si ghidul celor trei jurnalisti?

Un negociator misterios: iordanianul Ayman Asha

Conform postului Realitatea TV, care a citat surse neoficiale, trei negociatori au plecat ieri spre Bagdad pentru a-i recupera pe jurnalistii romani disparuti in capitala irakiana luni seara. Unul dintre negociatori se numeste Ayman Asha, iar avionul la bordul caruia a plecat de pe Aeroportul International "Henry Coanda" avea ca prima destinatie Ammanul, capitala Iordaniei.
De acolo se va indrepta spre Bagdad, unde ar urma sa forteze eliberarea jurnalistilor. Nu se precizeaza daca Ayman a fost trimis in calitate oficiala sau nu, iar autoritatile de la Bucuresti refuza confirmarea acestei informatii.
Ayman Asha este de origine iordaniana, iar afacerile sale din Romania se leaga de firmele Silcom Exim SRL si Regency Import Export SRL. Ultima a fost infiintata in 1992 si dizolvata la inceputul acestui an. (Liviu Iolu)

Vasile Ion, de patru ori senator

Vasile Ion, tatal ziaristei rapite in Irak, Marie- Jeanne Ion, este senator PSD, aflat la al patrulea mandat. Este presedinte al filialei judetene Buzau a PSD, celebru pentru manifestarile "de bucurie" de la alegerile locale de anul trecut, cind a jucat hora pe un banner al Aliantei D.A.
In virsta de 55 de ani, Vasile Ion este de profesie medic primar specializat in chirurgie pediatrica, absolvent al Institutului de Medicina si Farmacie din Iasi (promotia 1973).

Si-a inceput cariera politica in primele zile ale Revolutiei. La 22 decembrie 1989 a fost ales in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Buzau al Frontului Salvarii Nationale si, ulterior, in pozitia de presedinte al acestui for. La 20 mai 1990 a obtinut primul sau mandat de senator, candidind pe listele Frontului Salvarii Nationale(FSN)- circumscriptia electorala Buzau.
Doi ani mai tirziu, la alegerile parlamentare din 1992, Vasile Ion este ales pentru a doua oara senator, de aceasta data pe listele Frontului Democratiei Sociale din Romania (FDSN). Nu isi duce insa mandatul pina la capat, in 1993 fiind numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Ecuador. Revenit in tara in 1996, obtine al treilea mandat de senator.
La 12 ianuarie 2001 devine prefect al judetului Buzau, functie pe care o detine pina anul trecut, cind este ales pentru a patra oara senator al Romaniei. In Senat, Vasile Ion este membru al Comisiei pentru sanatate, ecologie si sport.
Din 18 martie 2001, ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS)- Buzau. (Mihail Costea)

Irakianul disparut cu ziaristii romani este super-nas in Beresti-Bacau

Mohamad Munaf, irakianul care a fost rapit impreuna cu cei trei ziaristi romani in Irak, are afaceri in judetul Bacau. Firmele sale sint profilate pe exploatarea lemnului. Conform datelor de la Registrul Comertului, el figureaza ca actionar majoritar la firmele Ifigenia SRL din Bacau si ForexBac din comuna Beresti Tazlau. La Beresti, el este cunoscut mai ales fiindca a botezat multi copii ai localnicilor, care au apelat la el fiindca era instarit. (Florin Barbu)

Mirela Revent, administrator al firmei Ifigenia SRL, ne-a declarat ca nu a stiut nimic despre intentia patronului ei de a pleca, alaturi de cei trei ziaristi, in Irak.
"Nu stiu daca acei ziaristi se cunosteau mai demult cu domnul Mohamad Munaf si nici cum de s-au hotarit sa plece. Oricum, pe noi nu ne-a instiintat de plecare. Din cite stiu, el facea destul de mult lobby pentru comunitatea irakiana; incerca sa pastreze o legatura permanenta cu ea si sa o ajute. Daca mi-aduc bine aminte, prin ‘96 -’97, i-a ajutat pe doi senatori PNTCD sa mearga in Irak", a relatat Mirela Revent. De la disparitia lui Munaf pe teritoriul irakian, la firmele sale nu se mai stie nimic despre el. Mohamad Munaf are o sotie si trei copii la Bucuresti.

"Ziaristii au sanse mari sa scape"

Irakienii din Bacau nu prea vor sa vorbeasca despre rapirea celor trei gazetari romani. Ei pretind ca nu mai au informatii despre ce se intimpla in tara lor de origine. Un singur irakian a apreciat ca ostaticii romani au sanse mari sa scape teferi. "E important pe mina cui au intrat, pentru ca acolo pericolele vin din mai multe parti. Sint hotii care rapesc oameni pentru bani, in speranta ca se pot imbogati. Sint apoi teroristii din motive religioase, si-acestia sint in strinsa legatura cu oamenii lui Bin Laden. Cea de-a treia categorie sint hotii si teroristii care au legaturi cu Bin Laden, dar care mai cred si in revenirea regimului lui Saddam; acestia sint impotriva tuturor celor care au relatii cu americanii", ne-a explica irakianul, care a refuzat categoric sa isi dezvaluie identitatea sau sa fie fotografiat.
Interlocutorul nostru l-a calificat drept "prost" pe Mohamad Munaf, fiindca, stiind unde merge, ar fi trebuit sa ii protejeze pe cei pe care i-a insotit. De asemenea, el ne-a mai spus ca situatia lui Munaf va fi mult ingreunata de faptul ca are cetatenia americana.

Cine este acest Hayssam

Omar Hayssam este personajul in jurul caruia graviteaza intreaga comunitate araba din Bucuresti. Venit de peste un sfert de secol in Romania, sirianul s-a dovedit foarte abil in a face afaceri si inainte, dar si dupa Revolutie.
Diferenta este ca in ultimii 15 ani a reusit sa profite din plin de schimbarile politice dar si legislative si de privatizarile societatilor de stat.
Omar Hayssam si-a dezvoltat relatiile pe doua paliere: beneficiind de sprijinul numerosului grup de afaceristi arabi si prin influenta oamenilor politici romani.
O data cu pierderea alegerilor de catre partidul din care facea parte, PSD, Hayssam a inceput sa fie deranjat de autoritatile romane, care i-au deschis numeroase dosare de cercetare pentru mai multe infractiuni economico-financiare.

Apropiat al fostului partid de guvernamint, in special al vicepresedintelui Viorel Hrebenciuc, precum si un nelipsit al turneelor oficiale ale lui Ion Iliescu, romano-sirianul

Omar Hayssam are numeroase afaceri in Romania, afaceri care acopera aproape toate ramurile economiei. De altfel, el ocupa locul 25 in Top 300 realizat de revista "Capital", pentru 2003, cu o avere estimata la 90-100 de milioane dolari.
La sfirsitul anului trecut insa, procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva acestuia sub acuzatiile de spalare de bani, inselaciune si delapidare in cazul privatizarii societatii Baneasa SA. Ieri, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a confirmat faptul ca Hayssam a fost dat in consemn la frontiera in 15 februarie 2005.
Consemnul stabilit de anchetatori se refera la monitorizarea stricta a intrarilor si iesirilor din tara ale lui Hayssam.

Imperiul Omar

Familia Omar (n.r.-Hayssam mai are doi frati care au derulat afaceri in Romania) a avut o paleta larga de activitati comerciale si de productie in tara noastra: exploatari forestiere si prelucrarea lemnului, export de produse siderurgice, componente electronice si fibre sintetice, imbutelierea apelor minerale si a bauturilor racoritoare, activitati in industria alimentara, in constructii, transporturi, comert auto (n.r.-dealer Daewoo Automobile), afaceri petroliere, afaceri cu cereale, silozuri, masini agricole, producerea si industrializarea produselor agricole si multe altele.
Hayssam a incercat sa intre chiar si pe piata media din Romania prin sponsorizarea unor emisiuni ale postului "Prima TV".

Exploatari forestiere si parteneri inselati

Cele mai mari afaceri ale familei Omar au vizat exploatarile forestiere. Padurile de pe vaile muntilor Nehoiu si Trotus au ajuns in fabricile lui Omar si de acolo au luat calea exportului.

De-a lungul timpului, multi dintre partenerii de afaceri ai lui Hayssam s-au plins ca au fost inselati de firmele controlate de aceasta. Cu toate ca societatile lui Omar deruleaza afaceri de sute de miliarde de lei, in acte ele inregistreaza pierderi. Asta inseamna ca nu societatile sirianului nu platesc impozit pe profit.
Unul dintre cele mai elocvent exemple in acest sens este cel al combinatului de industrializare a lemnului Foresta, din Nehoiu, care a incaput pe miinile lui Hayssam. Imediat dupa ce sirianul a pus mina pe Foresta Nehoiu SA, datoriile societatii fata de stat au crescut. In 2003, numai fata de Conel, combinatul a acumulat datorii de 650 de milioane de lei. Societatii i-a fost intrerupta alimentarea cu curent electric insa la interventia unui important lider politic de la acea vreme aceasta a fost restabilita la scusr timp.
In legatura cu situatia de la Foresta Nehoiu SA, APAPS s-a constituit parte civila intr-un proces, in care institutia reclama nerespectarea unei clauze din contractul de privatizare, respectiv neachitarea de catre Hayssam a unor dividende.

Anul acesta, procurorii au inceput o serie de investigatii in cazul Foresta Nehoiu SA, dupa ce deputatul PNL George Scutaru a avut o interventie in Parlament in care a denuntat neregulile contabilizate la societate, din momentul preluarii acesteia de catre Omar Hayssam.

Afaceri cu armata

In octombrie 2003, Omar Hayssam s-a oferit sa finanteze importuri de combustibili inferiori (tip pacura) din Republica Moldova. Afacerea s-a derulat pe filiera firmelor implicate in procesari ilegale la RAFO Onesti.
Astfel, firmele care au participat la schema finantata de Hayssam sint urmatoarele: Best City (n.r.-proprietatea lui Omar, finantator al operatiunii), Rad Oil Group Bistrita (firma care garanta finantarea), Fuzion Trading Chisinau (exportatorul de combustibili), Dialy International Bacau (intermediar, initiator al afacerii in calitate de posesoare de licente de import combustibili, beneficiara a finantarii, care prelua si transporta marfa la beneficiari), Fortius Trading Bacau (intermediar).
Toata acesta schema de afaceri a fost pusa pe picioare cu scopul de a alimenta cu combustibili mai multe unitati al MApN.

Finul lui Sechelariu, in combinatie cu sirianul

Cantitatea de combustibili prevazuta in contract era de 4.000 de tone. Sirianul trebuia sa intre in afacere cu 32 de miliarde de lei si urma sa primeasca, la final, 48 de miliarde de lei.
El a platit doar 18,24 miliarde, refuzind sa trimita restul de bani, dupa afirmatiile Elenei Adobritei, patron al Rad Oil.

Probabil pentru a scoate Rad Oil din afacere, Omar a spus ca marfa a fost returnata la vama ca fiind necorespunzatoare. Drept consecinta, sirianul si-a cerut inapoi banii, insa nu a fost multumit cu cele 18,24 miliarde, ci a vrut 32 de miliarde. Rad Oil garantase afacerea cu doua statii de benzina noi, in valoare de circa doua milioane de euro.
Pagubitii sustin ca sirianul a vindut apoi cele doua statii de benzina in baza unor documente contrafacute firmei Koala SRL, controlata de Florinel Camara (n.r.-finul lui Dumitru Sechelariu), un alt membru al grupului PSD Bacau, implicat in afaceri suspecte la rafinariile Darmanesti, Carom si Rafo Onesti.

Import de masini furate

Pe masa procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie exista un dosar in care Omar Hayssam este cercetat pentru importul unor copii fidele ale marcii Hyundai Santamo. In 2001, politistii romani au descoperit in trafic sase autoturisme Hyundai Santamo 203 S, cu seriile caroseriilor falsificate.
Ulterior, anchetatorii de la IGPR au aflat ca aceste masini ar face parte dintr-un lot de 67 de autoturisme Hyundai, aduse in Romania printr-o firma controlata de Hayssam. Cu banii obtinuti din vinzarea acestor masini, Omar si-ar fi platit o parte din datorii la unele firme, intre care si Pasqual Prod SRL, prejudiciata cu aproximativ trei miliarde de lei. Surse judiciare ne-au declarat ca, in acest caz, ar fi arestat un inginer de la Registrul Auto Roman pentru ca ar fi omologat masinile. Acest dosar nu a mai fost insa finalizat. Poate si pentru ca, in 2002, anchetatorii care au descins la sediul firmei lui Omar Hayssam au aflat ca acesta era plecat din tara, ca membru in delegatia presedintelui Ion Iliescu intr-un lung turneu asiatic.

Fiul fostului sef al IGP, asociat cu fratele sirianului

Ani de-a rindul, autoritatile romane au ignorat complet afacerile familiei Omar. Toleranta fata de Hayssam a fost explicata de presa prin vechea sa legatura, care dateaza de la inceputul anilor '90, cu Ristea Priboi si prin prezenta sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu. Din 1991 si pina in prezent, familia Omar a controlat, direct sau prin interpusi, sute de firme. O posibila explicatie pentru stoparea cercetarilor in cazul ingineriilor financiare ale sirienilor, ar fi si aceea ca Sergiu Dumitru Sorescu, fiul lui Dumitru Sorescu, fostul sef al Politiei Romane, a fost unul dintre partenerii de afaceri ai fratelui lui Hayssam, Mukhles Omar.

Cert este ca, pina acum nimeni nu a indraznit sa ii invite pe Hayssam sau pe fratii sai la Parchet sau la Politie pentru vreo declaratie. Surse judiciare ne-au declarat ca, de-a lungul anilor, impotriva celor trei frati Omar s-au adunat sute de plingeri penale de la parteneri de afaceri care sustin ca au fost inselati. Potrivit acelorasi surse, fratii lui Hayssam sint suspectati ca au semnat documente false si cecuri fara acoperire, au facut transferuri bancare suspecte sau au "exportat" zeci de milioane de dolari. Cei doi frati ai lui Hayssam au parasit deja Romania.

I se trage de la "Baneasa"

Procurorii au inceput, intr-un final, sa faca lumina in afacerile Omar Hayssam. La sfirsitul saptaminii trecute, anchetatorii au descins la sediile mai multor firme ale acestuia si au ridicat documente. Totul a inceput de la Baneasa SA (fosta IPRS) - singura societate de componente electronice din estul Europei.
Procurorii au descoperit ca firma Ogharit a depus la APAPS certificatul de inmatriculare in limba araba, precum si o traducere legalizata a acestuia in limba romana, care diferea flagrant de original, si in care nu se facea nici o referire la obiectul de activitate cerut ca o conditie obligatorie.

Apropiat al lui Iliescu, Hrebenciuc si Ristea Priboi

Sirianul Omar Hayssam a venit in Romania in urma cu 25 de ani, ca student la constructii, iar in 2004 avea o avere estimata la 100 de milioane de dolari. Detine 90% din actiunile companiei care administreaza complexul City Center din Bucuresti, 98% la producatorul de ape minerale Bucovina Enterprises si 80% din Rio Bucovina Distribution. Detine, de asemenea, 95 la suta din compania Best Wood din Bacau.
Printre afacerile lui Omar facute pe vremea PSD se numara si cumpararea fabricii Polirom din Roman, pentru care cumnatul sau, Mihai Nasture, a platit doar 61.575 de euro. Potrivit unor surse judiciare, unchiul lui Hayssam a fost seful retelei de spionaj siriene din Romania, unde pentru acoperire facea afaceri cu cherestea. Bucurestiul era cartierul general al serviciului secret sirian datorita relatiilor apropiate cu regimul Ceausescu.

Integrarea in NATO, la un pas de compromitere

Numele lui Omar Hayssam apare intr-un raport din 2002 al PNUD Romania in care se spune ca acesta dar si alti oameni de afaceri arabi cu conexiuni la virful regimului Iliescu ar putea compromite integrarea Romaniei in NATO. Despre Hayssam se stie ca este bun prieten cu "eminenta cenusie" a PSD, Viorel Hrebenciuc, si a avut legaturi extrem de apropiate cu Ion Iliescu. De altfel, pe vremea cind Iliescu era presedinte, acesta era un abonat permanent la avionul prezidential in deplasarile in strainatate. In afacerile lui Hayssam mai apare si numele lui Ristea Priboi, fost ofiter al DIE si al SIE, dar si apropiat al lui Adrian Nastase. Priboi a facut parte din consiliile de administratie al unor firme controlate de sirian.
De altfel se spune ca Hayssam era un apropiat si al fostului ministru, Ovidiu Musetescu.

Hayssam si tatal lui Marie-Jeanne, buni prieteni

Ion Vasile, fostul prefect de Buzau si actual senator PSD, tatal ziaristei de la PRIMA TV rapita in Irak, este unul dintre protectorii politici ai omul de afaceri sirian.
Cei doi sunt sint nedespartiti si la vinatoare, o pasiune care ii uneste impreuna cu seful lor de partid, Adrian Nastase. Vasile Ion, este cel care l-a sprijinit pe Hayssam sa puna mina pe una dintre cele mai mari fabrici de cherestea din Romania, Foresta Nehoiu SA.

Americanii au intrat de luni pe filiera Hayssam

Potrivit unor informatii obtinute de EVZ de la cartierul general al coalitiei de la Bagdad inca de luni dupa amiaza au ajuns acolo informatii despre implicarea lui Omar Hayssam in aceasta afacere.
Ei au cerut la Bucuresti date despre sirian. EVZ nu a putut afla care este pista pe care merg americanii in cazul Hayssam. (Andrei Badin)

Sirianul se plinge: "Nu rezist la aceasta tensiune"

Omul de afaceri s-a externat din spital la o ora dupa ce s-a aflat de rapirea jurnalistilor si, in mod suspect, ieri s-a internat din nou.

Omar Hayssam s-a externat luni din Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", la o ora dupa ce s-a aflat de rapirea celor trei jurnalisti romani. Contactat telefonic de EVZ, sirianul a declarat ca nu are date noi despre cele patru persoane rapite in Irak.

"Nu stiu nimic nou despre jurnalistii rapiti. Sunati mai tirziu. Acum sint in pat si ma simt foarte rau. Nu mai rezist la aceasta tensiune", a declarat Hayssam. Omul de afaceri sustine ca nu stie nimic despre un negociator trimis in Irak. Intrebat daca va lua legatura cu rapitorii pentru a plati rascumpararea ceruta, Hayssam a refuzat sa mai discute.
La una dintre firmele acestuia, aflata vizavi de locuinta sa, o secretara ne-a confirmat ca omul de afaceri arab este bolnav, dar nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre starea sanatatii acestuia. Ieri dupa-amiaza, acesta s-a internat din nou in spital. (Stefan Ciocan)

PSD se leapada de Hayssam

Mai multi lideri ai PSD au sustinut ieri ca nu stiu daca omul de afaceri Omar Hayssam este sau nu membru al acestui partid, fara a exclude insa aceasta posibilitate. Printre acestia, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. Intrebat in legatura cu acest lucru, Vacaroiu a declarat: "Nu cunosc, s-ar putea, nu este exclus, daca nu ma insel, el are cetatenie romana".

Trei fosti consilieri prezidentiali ai lui Ion Iliescu- Ioan Talpes, Serban Nicolae si Corina Cretu- au sustinut si ei ca nu cunosc daca Omar Hayssam este membru PSD, dar au confirmat ca acesta a facut parte din delegatiile oamenilor de afaceri, care l-au insotit in diverse deplasari pe fostul presedinte Iliescu. (Silviu Sergiu)

Ultima ora

Aseara tirziu am sunat-o pe Marie-Jeanne Ion pe telefonul mobil de pe care ea a trimis mesajele de ajutor.Spre surprinderea noastra telefonul era deschis, iar cineva ne-a respins apelurile.Imediat dupa disparitie si pina astazi mobilul ziaristeia fost inchis.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.