Dupa lungi proteste si umilinte, pensionarii primesc de astazi o paine in plus la fiecare masa

Guvernul a stabilit ca, de la 1 noiembrie anul acesta, punctul de pensie sa fie majorat cu 30%, de la 416 lei la 541 de lei, informeaza RealitateaTv. Teoretic, asta inseamna ca pensionarii vor primi pensii mai mari, in medie, cu 225 de lei. Practic, cei mai multi din cele cinci milioane de pensionari, cu pensii cuprinse intre 501 si 750 de lei pe luna, vor primi in plus intre 150 si 225 lei. Cei care vor simti cu adevarat ca pensia este mai grea in buzunar, sunt tot cei putini si cu pensii mari, care deja traiesc bine si in prezent. Doar cei aproximativ 60.000 de pensionari, care au pensii de circa 1.000 de lei, vor primi in plus o majorare considerabila de 300 de lei lunar.

Restul, cei cu pensii foarte mici, raman in continuare la mila lui Dumnezeu! Pensionarii agricultori primesc o palma in plus in loc de majorare - aproximativ 12 lei, pentru mai mult de 13.000 de batrani care traiesc lunar dintr-o pensie de 40 de lei. De asemenea, autoritatile au anuntat ca, din ianuarie 2008, pensionarii vor mai primi o felie de paine in plus, adica o noua crestere a valorii punctului de pensie, care se va majora cu 7,5%, de la 541 de lei la 581,3 lei.

Chiar daca majorarea pensiilor cu 30% era anuntata la televizor cu surle si trambite, la Constanta, pensionarii dorm la cozi, se calca in picioare si se iau la bataie pentru un pumn de mancare. Circa 4.000 de pensionari din Constanta, cu pensii mai mici de 400 de lei, primesc din partea Primariei, in preajma fiecarei sarbatori mari, cate un pachet cu un pui, un litru de ulei, un kilogram de zahar si unul de faina. Un scandal a izbucnit, ieri, la unul din centrele de distributie a pachetelor gratuite. Pensionarii s-au revoltat si au inceput sa se imbranceasca atunci cand li s-a spus ca nu mai sunt pui in pachetele cu alimente, informeaza RealitateaTv. Batranii s-au suparat pentru ca vazusera pungile cu pui intr-o camera alaturata. Abia dupa ce au inceput sa faca scandal, acestia si-au primit pachetul cu tot cu pui.

Pentru ca marirea pensiei cu 30% nu scoate din foame decat 60.000 de pensionari din cei cinci milioane, social-democratii au depus, ieri, o petitie la Guvern pentru majorarea pensiilor, cu semnaturile stranse de Partidul Social Democrat in cadrul Petitiei Nationale pentru devansarea intrarii in vigoare a majorarii pensiilor de la 1 ianuarie 2008, la 1 noiembrie 2007, informeaza A.M.Press. Petitia a fost semnata de 700.000 de pensionari, care cer majorarea punctului de pensie cu 37,5 la suta din salariul mediu brut pe anul 2008, invocand cresterea preturilor in aceasta toamna. Vicepresedintele social-democrat, Marian Sarbu, a precizat ca devansarea datei pentru majorarea pensiilor este necesara, deoarece deriva din cresterea de preturi care se anunta pentru aceasta toamna. “Este nevoie nu de o crestere doar cu 60-65% din majorarea care va aparea la 1 ianuarie 2008, ci de o crestere integrala de 100% din ceea ce inseamna salariul mediu pe economie al anului viitor.

Pentru ca ceea ce a propus Guvernul este atingerea punctului de pensie de 37,5 la suta din salariul mediu al anului acesta. Legea 250, asa cum a intrat ea in vigoare, se raporteaza la salariul mediu pe anul viitor”, a explicat Marian Sarbu. Acesta a mentionat ca a fost primit la Palatul Victoria de ministrul muncii, Paul Pacuraru, care i-ar fi spus ca va analiza posibilitatea majorarii pensiilor de la 1 noiembrie, integral. “Se pare ca, de fiecare data, atunci cand noi am venit cu presiuni pe finantarea unor proiecte sociale, Guvernul a spus ca nu are suficienti bani. De data aceasta, domnul Pacuraru incearca sa analizeze inca din start posibilitatea unei cresteri suplimentare fata de ce au stabilit prin ordonanta”, a spus Sarbu. Ministrul Paul Pacuraru declara, la inceputul lunii octombrie, ca valoarea punctului de pensie a crescut de la 287 lei in decembrie 2004, la 541 in noiembrie 2007 si ca, in ianuarie 2008, va ajunge la circa 568 de lei. Pana la urma, pensionarii trebuie sa se multumeasca, deocamdata, doar cu o paine in plus!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.