Social1 Noiembrie 200700:18

Lectura de 2 minute

Specialisti ai Academiei Romane, Guvernului si ai BNR afirma ca tara noastra se afla in pragul unei catastrofe demografice

Strategia Postaderare a Romaniei zugraveste un tablou social sumbru in urmatorii 15 ani, in ciuda cresterilor economice.

Documentul elaborat de specialisti din cadrul Academiei Romane, guvern si BNR arata ca tara noastra nu mai poate evita scaderea dramatica a populatiei. Se estimeaza ca populatia Romaniei se va cifra la 17 milioane de locuitori in jurul anului 2025.

Raportul arata ca la 1 iulie 2005 Romania avea putin peste 21 de milioane de locuitori si intra in al 16-lea an de scadere a numarului populatiei. O usoara intrerupere a acestui trend a fost inregistrata in 2002 cand, fata de anul anterior, populatia a crescut cu 113.819 locuitori.

Documentul subliniaza ca structura pe varste a populatiei reflecta un proces de imbatranire demografica, prin scaderea natalitatii, reducerea populatiei tinere (0-14 ani) de la 18,3%, in anul 2000, la 15,6%, in 2005, si cresterea populatiei varstnice (de 60 de ani si peste) de la 18,8%, in anul 2000, la 19,2%, anul trecut.

Varsta medie a populatiei era de 38,6 ani in 2005, caracteristica tarilor cu o populatie "adulta".
In intervalul 2000-2004, tara noastra a inregistrat o crestere continua si intensa a mobilitatii teritoriale a populatiei, tinerii intre 20 si 29 de ani reprezentand segmentul cel mai activ sub aspect rezidential. Liberalizarea circulatiei persoanelor dupa 1990 a creat premisele unei cresteri mari a migratiei internationale, in functie de caracterul mai mult sau mai putin restrictiv al tarilor de destinatie.
Numarul emigrantilor legali care a scazut din anul 2000 (14,8 mii de persoane) pana in 2002 (8,9 mii de persoane) a crescut pana in 2004 la 13,1 mii de persoane.

Vom fi 17 milioane in 2025

Documentul atentioneaza ca mentinerea actualelor tendinte demografice va duce la o reducere a populatiei la 17 milioane de persoane in 2025. Factorii acestui declin, se arata in raport, raman inca puternici: o migratie externa negativa, o crestere a mortalitatii si o scadere a natalitatii, astfel incat nu se poate vorbi de stopare a fenomenului, ci numai de luarea unor masuri pentru atenuarea lui.
Chiar daca pana in prezent scaderea populatiei nu a avut efecte negative economice importante, consecintele pe termen lung pot duce la dezechilibre in intreaga structura demografica.
Studiile efectuate pana acum arata ca redresarea natalitatii nu mai poate impiedica scaderea si imbatranirea populatiei active pana in 2025, consecinta cea mai grava fiind majorarea sarcinii economice asupra populatiei active in scadere.

Raportul face o radiografie a sistemului public de sanatate aratand ca acesta este perceput ca ineficient si corupt. Situatia din sanatate devine pe zi ce trece tot mai critica din cauza crizei cronice a finantarii medicamentelor si a anumitor categorii de servicii.

Practic, acele idei reformatoare menite sa schimbe din temelii sistemul sanitar asteapta si astazi sa fie puse in aplicare, arata raportul.

Intre acestea sunt amintite eliminarea coruptiei endemice din sistem, restrangerea ariei de incidenta a unor boli infectioase care in Europa sunt aproape de extinctie, revitalizarea asistentei medicale, autonomizarea masiva a finantarii sistemului, ponderea cheltuielilor pentru sanatate publica in PIB de la 4% la 6-7%, schimbarea proportiilor existente intre cheltuielile medicinei primare si cheltuielile secundare/tertiare si recuperarea deficitului de inzestrare a personalului medical de toate specialitatile.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.