In urma cu 40 de ani, era un lucru normal ca dupa casatorie cuplul sa astepte cu nerabdare venirea pe lume a unui nou membru. Acum, cele mai multe cupluri fertile nu vor sa aduca pe lume prunci deoarece le este greu sa renunte la vechile obiceiuri pentru a face fata altora noi. Numarul femeilor care aleg cu buna-stiinta cariera in locul familiei este si el in crestere.

„Ideea de cuplu fara copii a inceput sa devina tot mai raspandita in ultimii ani in randul celor tineri. Hotararea de a nu avea copii este in prezent tot mai agreata, iar oamenii au inceput sa-si dea seama ca prin aceasta decizie nu sunt cu nimic diferiti de celelalte cupluri", a explicat intr-un interviu acordat postului BBC, dr. Catherine Hakim de la Colegiul Economic din Londra.

Decizia de a nu avea copii este motivata diferit de la cuplu la cuplu. „Un copil implica operarea mai multor schimbari in propria viata. Nu iti mai poti permite sa lucrezi peste program, sa pleci in vacante sau sa iti planifici timpul liber fara sa te gandesti inainte la binele copilului", a explicat psihologul Diana Stoian.
Astfel, unele cupluri isi bazeaza hotararea pe faptul ca nu iubesc in mod special copiii, invocand teama de a nu trece prin ceea ce alte cupluri trec in primele luni de viata ale micutului. In acest timp, alte femei afirma ca prin activitatea intreprinsa (bone, asistente medicale, educatoare) si-au petrecut prea mult timp in preajma copiilor, fiind astfel mult prea obosite pentru a trece prin aceleasi experiente cu propriii copii.
In cele mai multe cazuri insa, spaima cuplurilor de a avea copii este explicata prin lipsa de experienta si evitarea momentului in care trebuie sa isi schimbe vechile obiceiuri pentru a face loc altora noi.