Un studiu realizat recent de cercetatorii americani si britanici zdruncina din temelii teoriile privind raspindirea virusului HIV in Occident. Potrivit documentului, maladia a ajuns din Africa in Haiti si abia apoi in Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta spun ca boala a ajuns pe continentul american inca de la finele anilor '60, insa epidemia a fost recunoscuta, oficial, abia in 1981. Atunci, medicii au fost nevoiti sa admita raspindirea virusului, cind s-au confruntat cu o serie de imbolnaviri suspecte in rindul tinerilor aparent sanatosi. Odata ajuns in SUA, HIV s-a raspindit cu usurinta in Europa Occidentala si in alte state civilizate.

Aceste date contrazic o teorie mai veche si general acceptata a jurnalistului american Randy Shilts, care a identificat un „pacient zero“, suspectat ca ar fi adus virusul din Africa in America. Este vorba de un steward canadian homosexual pe nume Gaetan Dugas, care a contractat maladia in anii '70 si a murit in 1984.

Studiul actual releva insa faptul ca boala se dezvolta in populatia americana cu mult inainte ca Gaetan Dugas sa fi fost infectat. „In 1966, virusul a inceput sa se raspindeasca in Haiti. Citiva ani mai tirziu, aceeasi tulpina a provocat, in Occident, prima epidemie cunoscuta de sida. Cred ca boala a ajuns in SUA prin 1969, mult mai devreme decit ne-am imaginat“, a declarat Michael Worobey, de la Universitatea Tuscon, din Arizona.