Un studiu recent al cercetatorilor americani si britanici zdruncina teoriile privind originea bolii

Un studiu realizat recent de cercetatorii americani si britanici zdruncina din temelii teoriile privind raspindirea virusului HIV in Occident. Potrivit documentului, maladia a ajuns din Africa in Haiti si abia apoi in Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta spun ca boala a ajuns pe continentul american inca de la finele anilor '60, insa epidemia a fost recunoscuta, oficial, abia in 1981. Atunci, medicii au fost nevoiti sa admita raspindirea virusului, cind s-au confruntat cu o serie de imbolnaviri suspecte in rindul tinerilor aparent sanatosi. Odata ajuns in SUA, HIV s-a raspindit cu usurinta in Europa Occidentala si in alte state civilizate.

Aceste date contrazic o teorie mai veche si general acceptata a jurnalistului american Randy Shilts, care a identificat un „pacient zero“, suspectat ca ar fi adus virusul din Africa in America. Este vorba de un steward canadian homosexual pe nume Gaetan Dugas, care a contractat maladia in anii '70 si a murit in 1984.

Studiul actual releva insa faptul ca boala se dezvolta in populatia americana cu mult inainte ca Gaetan Dugas sa fi fost infectat. „In 1966, virusul a inceput sa se raspindeasca in Haiti. Citiva ani mai tirziu, aceeasi tulpina a provocat, in Occident, prima epidemie cunoscuta de sida. Cred ca boala a ajuns in SUA prin 1969, mult mai devreme decit ne-am imaginat“, a declarat Michael Worobey, de la Universitatea Tuscon, din Arizona.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.