O monografie in imagini a Reginei Maria a Romaniei, publicata in limba engleza la o editura din Suedia, a fost lansata ieri, la Muzeul National de Istorie, in prezenta Regelui Mihai si a Reginei Ana, chiar de ziua de nastere a Reginei Maria.

"Marie of Romania. Images of a Queen" cuprinde 207 fotografii ale Reginei Maria, adunate de autoarea volumului, Diana Mandache, de la Arhivele Casei Regale Britanice de la Castelul Windsor, Arhivele Kent State University din Ohio - SUA, Arhivele Nationale ale Romaniei si Biblioteca Nationala a Romaniei - Colectii Speciale. In plus, autoarea, istoric specializat in regalitatea europeana, a folosit colectia sa personala de fotografii originale si carti postale vechi care o au ca subiect pe Regina Maria.

Regina Maria a Romaniei a fost o persoana "fascinanta, inteligenta, plina de talent artistic", a spus directorul editurii Rosvall Royal Books din Suedia, Ted Rosvall. Nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii si a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, ea a devenit o personalitate cheie in aceasta parte a Europei. Fosta suverana a Romaniei a fost in acelasi timp "o printesa traditionala", plina de stil si charisma, dar si "o femeie moderna".

Regina Maria a fost un personaj pentru fotografii caselor regale si pentru studiourile fotografice din epoca, unde poza in diferite ipostaze teatrale, si era de asemenea o imagine cautata de jurnalisti, a explicat Mandache. Regina aparea chiar si in reclame comerciale si pe carti postale care faceau propaganda caritabila in Primul Razboi Mondial si mai tarziu. Regia Maria era si un bun fotograf amator, dar si-a pastrat fotografiile in albume personale.

Regele Mihai si Regina Ana, prezenti la lansarea de la muzeul de istorie, au fost intampinati cu aplauze de cei prezenti si au dat autografe. Regele a declarat ca are numai amintiri placute despre Regina Maria, bunica sa, si ii este greu sa spuna care sunt cele mai frumoase.

Diana Mandache a inceput lucrul la volumul "Marie of Romania. Images of Queen" in 1999, cand a primit permisiunea caselor regale din Romania si Marea Britanie de a cerceta arhivele Castelului Windsor.
Volumul de fotografii cu regina nascuta pe 29 octombrie 1875 va fi distribuit in Romania la librariile Carturesti, Humanitas, Dalles si la Aeroportul Otopeni, la pretul de 130 de lei, dar si in strainatate, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.