O imagine cu rezolutia de 16 milioane de pixeli a tabloului "Cina cea de taina" al lui Leonardo da Vinci a fost postata pe internet de responsabilii muzeului din Milano, unde este expusa pictura.

Expertii vor putea vizualiza on-line segmente ale tabloului ca si cand acestea ar fi la numai cativa centimetri distanta si vor avea acces la detalii care altfel nu ar fi disponibile.

Imaginea, ce poate fi vizualizata la adresa www.haltadefinizione.com este de 1.600 de ori mai mare decat fotografiile realizate cu o camera digitala obisnuita, de 10 milioane de pixeli. Rezolutia permite iubitorilor de arta sa observe detaliile fine ale operei, realizate de Leonardo la sfarsitul secolului al XV-lea.

Directorul muzeului, Alberto Artioli, a declarat ca rezolutia permite vizualizarea imaginii fara puncte atunci cand fotografia este marita.

"Se poate vedea transparenta cupelor, care in mod normal nu s-ar putea observa. Este vizibil, de asemenea, stadiul de degradare in care este pictura", a spus el. Postarea pe internet a operei are loc intr-un moment in care exista temeri ca metoda de protectie a tabloului este ineficienta impotriva poluarii milaneze.