Americanii din South Carolina angajeaza invatatori si profesori romani de liceu, pe o perioada intre unu si trei ani. Salariul anual este de 28.000 de dolari

Foreign Academic&Cultural Exchanges Services (FACES), o companie privata din South Carolina, desemnata de Departamentul de Stat american pentru schimburile culturale, selecteaza dascali romani ca sa le predea americanilor. Recrutarea a inceput din luna septembrie si va dura pina in mai 2008, avind in vedere ca anul scolar incepe la ei in luna august, potrivit Danei Gontineac, reprezentanta a FACES. Materiile pentru care se cauta profesori sint psihopedagogia speciala, matematica, fizica, chimia, biologia, limbile straine, arte si muzica. De asemenea, locuri vacante exista si pentru invatatori, in invatamintul primar.

Cei interesati pot sa aplice direct pe site-ul FACES (facesinc.org), insa trebuie sa aiba studii de specialitate, cu modulul pedagogic absolvit, sa fi predat minimum trei ani si sa vorbeasca fluent limba engleza. Desi nu este stabilit un numar fix de profesori cerut de scolile din South Carolina, in ultimii trei ani au plecat, anual, intre 36 si 70 de profesori romani.

Emil Sitaru, reprezentantul FACES pentru Romania, spune ca selectia efectiva dureaza aproximativ o luna, in functie de „nivelul profesorilor la limba engleza si de cit timp mai au nevoie pentru pregatirea interviului“. Acesta adauga la conditiile necesare candidatilor si un cazier judiciar „curat“, dar si permis de conducere de cel putin un an. Sitaru spune ca organizatia FACES nu percepe nici un fel de taxe in procesul de selectie.

Profesorii romani acceptati nu vor plati taxe nici in primii doi ani dupa ce au ajuns in SUA, mai spune reprezentantul companiei. In ceea ce priveste salariul, acesta este de 28.000 de dolari net, anual. In plus, ei mai primesc de la FACES un drum dus-intors cu avionul pe an, asigurare medicala pe toata durata contractului, asistenta in cumpararea de masini, inchiriere de locuinte, deschidere de cont bancar, imprumuturi in avans fara dobinda, cursuri de pregatire si in America, si in Romania inainte de plecare. Cei care vor sa isi aduca si familia pe durata contractului pot face acest lucru. Sotia (sotul) si copiii pina la 21 de ani pot veni cu viza J2 cu drept de lucru, iar celelalte rude - cu viza turistica.

Reprezentantul FACES in Romania spune ca organizatia aduce in SUA profesori din aproape 20 de tari, asta pentru ca cei din South Carolina se confrunta cu un deficit de profesori calificati. Un alt motiv al schimburilor este si faptul ca „FACES doreste ridicarea nivelului invatamintului de acolo si schimburi interculturale“, spune Sitaru. Dintre toti profesorii care fac parte din acest program, romanii au cea mai mare pondere, peste 60%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.