23,4% dintre romani risca sa faca diabet de tip 2, din cauza alimentatiei nesanatoase si a suprasolicitarii nervoase.

Alti 11,35% prezinta un risc ridicat de a face o boala cardiovasculara, 3,41% o afectiune renala cronica si intre 2 si 12% cancer. In total, au fost investigati 2,5 milioane de romani.

Tinerii nu s-au dus la medic

Dintre persoanele care s-au prezentat la doctor, doar 30% au primit indicatia de a efectua setul complet de analize. Pentru fiecare asigurat in parte, Ministerul Sanatatii a suportat cateva analize de baza cum ar fi glicemia, colesterolul ori sideremia, adica testarea zaharului, grasimilor si fierului din organism, in limita a 50 de lei.

Analizele au fost prescrise in functie de varsta pacientilor, dar si de istoricul lor medical. Majoritatea persoanelor care s-au prezentat la medic au avut peste 40 de ani, tinerii fiind mai reticenti fata de acest program.

Aceleasi date preliminarii arata ca peste 200.000 de persoane, adica 8a dintre cele evaluate, au fost depistate cu boli noi, in urma evaluarii la specialist.

„Mentionam insa ca informatiile prezentate pana acum sunt date obtinute pe parcursul a trei luni”, a precizat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Numeroase taloane au fost returnate la posta

Mult mai multe persoane ar fi putut fi investigate daca taloanele ar fi fost distribuite corect. Programul a avut insa o serie de disfunctionalitati, dupa cum recunoaste insusi ministrul Eugen Nicolaescu.