Este vorba de Pascal Cotte, un inginer parizian care a facut parte dintr-o echipa de cercetatori ce a primit permisiunea sa studieze tabloul in urma cu trei ani. El a facut dezvaluirile recent, la San Francisco, la incheierea unei expozitii.

Cu ajutorul unei camere foto unica in lume, inginerul Pascal Cotte a putut analiza detalii uimitoare ale capodoperei lui da Vinci. A reusit sa obtina o "inalta definitie, de 240 milioane de pixeli", dupa cum a explicat el insusi. Camera permite "descompunerea spectrului de lumina la trei niveluri de adancime a stratului pictural, de la ultraviolete la infrarosii", a subliniat Cotte.

Astfel, s-a putut descoperi ca personajul avea gene si sprancene, al caror pigment s-a estompat probabil din cauza imbatranirii uleiului, spune inventatorul. Cercetatorul a pus in evidenta indeosebi "urmele genelor de jos". Tanara pic­tata avea "un suras" mai pronuntat, intr-o etapa ante­­rioara, ro­chia ei avea dan­­tela alba pe margine, la baza gatului, si se sprijinea pe ceva.