“Decembrie este luna care va aduce zapada in Romania. Va ninge in mod special in vestul si sud-vestul tarii. De altfel, in decembrie vom inregistra si primele temperaturi negative, care sunt oricum peste media acestei luni. Astfel, temperaturi de -2 grade si 0 grade Celsius vor fi inregistrate in centrul si in nordul tarii, pentru ca in rest, acestea sa fie peste media lunii decembrie. Putem spune ca precipitatiile din decembrie sunt deficitare in partea de est a tarii si normale in vest”, a spus Korodi.

In ceea ce priveste luna iuanuarie, numai in partea de vest a tarii se vor inregistra caderi de zapada, unde temperaturile se vor situa intre -2 si 6 grade Celsius.

“Luna februarie este mult mai calda decat in mod normal, cu temperaturi care pot urca in anumite zone pana la sase grade Celsius. Doar in centrul si nordul tarii va fi ceva mai frig, cu temperaturi intre -2 si 0 grade. De zapada, in luna februarie, putem vorbi doar daca ne referim la partea de nord a Romaniei”, a precizat ministrul de resort.

Totodata, acesta a explicat ca, in luna martie, temperaturile vor fi normale pentru respectiva perioada a anului, cu pana la opt grade Celsius in sud-estul si vestul tarii. “Vom inregistra in schimb cantitati excendentare de precipitatii in nord si vest, pana la 40-60 de litri pe metru patrat, iar zapada va ramane in aceste zone”, a mai aratat Korodi.

Potrivit ministrului, odata cu luna aprilie a anului viitor, temperaturile incep sa creasca, ajungand pana la 10-12 grade.

“In concluzie, vom avea o iarna blanda, dar totusi mai friguroasa decat iarna trecuta. Deficitul de apa va scadea de la luna la luna si putem spune ca in aceasta iarna vom scapa de seceta, chiar daca fenomenul ar putea reveni in zona sud-estica din luna aprilie 2008”, a mai mentionat Korodi.