Distonocalmul este un calmant de seara, cu actiuni asupra sistemului nervos, dar si a inimii, spun farmacistii.Medicamentul este un sedativ usor, recomandat in starile create de menopauza, stres si anxietate. Romanii stabiliti in strainatate veneau in tara special sa-si procure Distonocalm

Romanii alearga de la o farmacie la alta pentru a-si procura Distonocalm, in speranta ca ar mai exista vreo unitate care sa aiba medicamentul pe stoc. Zentiva, care a preluat fabrica Sicomed, a refuzat sa mai produca, de la inceputul acestui an, Distonocalm. Acest lucru a produs efecte destul de grave in randul pacientilor, multi dintre acestia fiind dependenti de actiunea terapeutica a medicamentului.

„Este un sedativ foarte eficace si foarte cautat de romani. Inlocuitorul Distonocalmului este acum Calmogen, care nu are aceleasi substante active si nici acelasi efect. Iar acest lucru vi-l spun din proprie experienta. Distonocalmul continea si propanolol, o substanta pentru tahicardie“, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. In acest moment, nici o farmacie nu mai are pe stoc vreo pastila de Distonocalm, sustine Clara Popescu. Prof. dr. cardiolog Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, sustine ca Distonocalmul era un medicament bun, recomandat in cazul starilor de agitatie, cu batai rapide ale inimii.

„Acum trebuie sa gasim combinatii care sa substituie Distonocalmul. Si prescriem propanolol, fenobarbital si codeina, de exemplu, pentru a obtine efecte asemanatoare. Combinatiile se schimba de la caz, la caz, in functie de afectiunea fiecarui bolnav“, a precizat prof. dr. Mircea Cinteza. Potrivit psihologului Hanibal Dumitrascu, politica de eliberare a medicamentelor doar pe baza de retete cu regim special a fost exagerata, pentru ca oamenii sunt pusi sa alerge pe la medici pentru medicamente banale, dar absolut folositoare. „Absenta din farmacii a Distonocalmului are efecte perturbatoare, care accentueaza starile de neliniste, anxietate si stres“, a afirmat Dumitrascu. „Era destul de frustrant sa iti cumperi retetele de la Autoritatea de Sanatate Publica, sa stai la coada, sa faci factura pentru un medicament banal cum este Distonocalmul.

Acum nici nu se mai fabrica. La mine au venit romani stabiliti in strainatate special sa-si procure Distonocalm, pentru ca medicamentul are o formula care nu exista in alte tari. Era o combinatie de substante care avea un efect foarte bun. De obicei, il prescriam in distoniile neurovegetative, cand existau stari de stres, anxietate, care provocau palpitatii. Era foarte eficient in sindromul anxios depresiv usor, in insomniile usoare, prin efectul de relaxare al medicamentului. In prezent nu exista o combinatie identica de substante care sa substituie Distonocalmul“, ne-a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.