Secretarul de stat Famiano Crucianelli a declarat astazi la Bucuresti, ca guvernul de la Roma aproba "pachetul de siguranta" care prevede o masura prin care se permite indepartarea cetatenilor comunitari, inclusiv romani, care reprezinta un pericol social.

Famiano Crucianelli a aratat, intr-o conferinta de presa, ca a fost evident ca mobilitatea romanilor dupa aderarea la UE va cauza si probleme. "Noi suntem primii care regreta ca exista romani in Italia care fac probleme, care incalca legile si comit ilegalitati", a spus acesta. Oficialul a subliniat totusi ca ar fi nedrept ca aceste infractiuni sa creeze o imagine negativa romanilor care muncesc cinstit in Peninsula.

"In aceasta dimineata a avut loc la Roma, o sedinta de guvern, in care s-a aprobat o masura, in cadrul unui pachet de siguranta mai general, care prevede expulzarea cetatenilor comunitari care sunt periculosi pentru societate. Nu priveste numai romanii, ci toate comunitatile de straini prezente in Italia", a declarat pentru jurnalistii romani, secretarul de stat in MAE italian, Famiano Crucianelli.

Potrivit site-ului L'Unita.it, pachetul de siguranta prevede limitari ce privesc dreptul de a intra pe teritoriul italian si dreptul de sedere in cazul in care cetatenii sunt o amenintare pentru ordinea publica si siguranta cetatenilor italieni. Prefectii pot indeparta cetatenii de pe teritoriul pe care il au in jurisdictie pe motive de amenintare la adresa sigurantei nationale.

Genova va deveni prima provincie unde va fi aplicata aceasta prevedere, prin trimiterea in tara a 20 de romani, au informat duminica cotidianul Il Giornale in pagina sa electronica si portalul Il Secole XIX.
Romanii, printre care 13 prostituate si 7 barbati care au provocat o bataie in strada, au zece zile la dispozitie pentru a-si gasi o casa, a se inregistra la primarie si a demonstra ca au o sursa legala de venit, altfel ei sunt obligati sa paraseasca teritoriul italian, informeaza NewsIn.

Oficialul italian Famiano Crucianelli l-a intalnit la Bucuresti pe ministrul de interne Cristian David, dar si-a exprimat intentia de a avea o cooperare si intre alte ministere, cum ar fi cel al Educatiei sau al Muncii.

"In unele scoli vor incepe in Italia cursuri in limba romana pentru copiii romani si am discutat modalitatile de a avea o mai buna integrare sociala", a precizat ministrul italian. In plus, acesta a subliniat cooperarea in materie de justitie si ordine publica, ilustrata si prin vizita de maine la Roma, a ministrului Cristian David. Ministrul roman urmeaza sa-l intalneasa pe omologul sau, Giuliano Amato, si pe ministrul afacerilor sociale, Paolo Ferrero.

Oficialul italian a mai spus ca este nevoie de o mai mare convergenta cu autoritatile romane petnru a face fata impreuna provocarilor legate de integrarea romanilor in Italia. "Problema trebuie abordata complex, si din punct de vedere social, pentru a favoriza integrarea, pentru mobilizarea resurselor culturale de formare profesionala si sociala si trebuie sa existe un reflex de colaborare pe justitie si afaceri interne", a punctat Crucianelli.

Secretarul de stat italian a avut intalniri al Bucuresti cu ministrul de interne, Cristian David, cu membri ai Parlamentului, cu secretarul de stat in MAE Adrian Vierita si cu consilierul diplomatic al presedintelui Romaniei. Discutiile au fost caracterizate drept deschise si cordiale, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.