Iliescu vrea monumentul lui Gagarin la Bucuresti va fi amplasat in Piata Palatului. Lucrarile pentru „Glorie eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989“ au inceput, desi proiectul nu a primit avizul Sectiunii de Urbanism a Comisiei Monumentelor Istorice, ci doar acordul ministrului Culturii.

Pentru ca lucrurile sa aiba acoperire legala, anul trecut s-a anuntat un concurs deschis artistilor plastici si a fost ales un juriu: Ovidiu Popescu din partea revolutionarilor, Stefan Damian, directorul Directiei pentru cultura din cadrul MCC, Ion Marchis, directorul Directiei de Cultura si Culte Maramures, Bogdan Virleanu, directorul Directiei de Cultura si Culte Iasi, si Gheorghe Balasoiu, consilier al ministrului Culturii. Adevarata jurizare insa a facut-o Ion Iliescu.

Iliescu: "E monumentul meu!"

Iata ce a declarat Simona Tanasescu, pe atunci functionar public in ministerul Culturii, participanta la concurs si martor ocular al "vizitelor de lucru": "la minister a aparut intr-o seara presedintele insotit de un alai de consilieri si a ales pur si simplu proiectul care i-a placut lui, cel realizat de Alexandru Ghildus. Dupa care juriul nu a mai avut nimic de facut, a validat alegerea lui si gata. Razvan Theodorescu a incercat de citeva ori sa-l determine sa-si schimbe parerea, dar Iliescu a replicat scurt: 'Acest monument este al meu si eu sint cel care-l alege!>>".

"Vreau sa fie ca in Uzbekistan!"

Ca monumentul era al lui Ion Iliescu si nicidecum al revolutiei romane fusese de altfel lamurit limpede si intr-o intilnire anterioara in care seful de atunci al statului le explica artistilor cam cum ar vrea sa arate monumentul: "Vreau sa arate ca monumetul lui Iuri Gagarin, vreau sa fie ca in Uzbekistan!". Cum arata proiectul lui Alexandru Ghildus? "Ca linie compozitionala, seamana cu monumentul lui Gagarin din 1956, doar ca in loc de racheta are niste frunzulite", explica Mihai Oroveanu. Iritat ca, pina sa isi vada visul cu ochii, proiectul trebuie sa treaca prin diverse stadii de genul concurs, juriu etc., Iliescu a declarat retoric: "Papa Leon al nu stiu citelea alegea proiectele lui Michelangelo fara sa mai organizeze concursuri!".

Mai mare decit statuia lui Maniu

Locatia, Piata Revolutiei, este aleasa tot de Ion Iliescu, impotriva oricaror planuri de urbanism. "Iliescu a declarat foarte clar ca intentioneaza sa schimbe atentia pietei de pe statuia lui Maniu. Ar fi vrut chiar sa mute cu totul acel monument din piata, spunind ca are mai mult sens sa fie amplasat pe bulevardul Maniu", a mai declarat Simona Tanasescu. "I s-a spus ca ar fi o gafa politica si atunci a fost de acord ca Maniu sa ramina la locul lui, dar numai cu conditia ca Monumentul Revolutiei sa fie mai mare".

Arhitectii nu sint de acord

Uniunea Arhitectilor s-a declarat cu totul impotriva ridicarii monumentului in Piata Palatului pe motiv ca amplasamentul s-a facut fara un plan urbanistic pus la punct. "Cu citiva ani in urma, s-a organizat un concurs de sistematizare a Pietei Palatului, 'Bucuresti 2000>>. Concursul a avut loc, pe bani publici, a fost ales un cistigator, iar lucrurile au murit acolo. Acum, orice politician vrea sa isi ridice o statuie in centrul Bucurestiului, zona protejata, de patrimoniu, o face fara nici o retinere", spune Stefan Lungu, vicepresedintele Uniunii Arhitectilor.

"Nu a fost o alegere politica"

Razvan Theodorescu, pe atunci ministru al Culturii, care a avizat monumentul, neaga orice ingerinta a politicului in concursul organizat de MCC: "Nu a fost o alegere politica. E drept ca presedintele Iliescu a venit sa vada machetele, dar doar atit. Ca dovada ca nu au fost presiuni politice sta faptul ca eu, personal, sustineam o alta lucrare, cea a grupului Miron, format din Simona Tanasescu si colegii ei. In ciuda opiniei mele, juriul a luat o alta decizie. Eu nu am fost de acord nici cu amplasamentul. In Piata Palatului sint mult prea multe statui, e o adevarata inghesuiala, ca sa nu mai spun de amestecul de stiluri, dar Bucurestiul nu mai are de mult o urbanistica coerenta."

Ghildus e incintat de opera lui

Alexandru Ghildus, cistigatorul concursului, ne-a declarat: "Eu sint doar un artist participant la o competitie organizata de Ministerul Culturii. Mi-am facut datoria de artist, conformindu-ma regulamentului competitiei si deciziei juriului. Habar nu am cine a fost in spatele alegerii facute. Ma simt onorat ca proiectul meu i-a placut domnului Iliescu. De altfel, cind i-am cerut aprobarea primarului pe atunci, Traian Basescu, s-a declarat si dumnealui incintat. Astfel ca, iata, doi presedinti sint admiratori ai monumentului". Ministerul Culturii si Cultelor nu a luat inca o hotarire cu privire la acest monument.

"Iliescu a ales acel proiect. Ma rog, e dreptul lui, dar sa nu indrazneasca sa il ridice la nici 20 de metri de locul unde a fost amplasat un monument cu adevarat exceptional, distrus de comunisti: statuia ecvestra a regelui Carol I realizata de Mestrovici", ameninta Mihai Oroveanu. Toata "distractia" il costa pe contribuabilul roman 56 de miliarde de lei, bani dati prin hotarire de guvern. Angajindu-se sa predea monumentul "la cheie", Alexandru Ghildus a ridicat deja suma alocata.

Senatorul Ion Iliescu, a carui opinie am fi dorit sa o aflam, refuza sa raspunda la apelurile noastre. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.