Plajele romanesti se «subtiaza», anual, cu peste 1,5 metri, iar peste cativa ani vor disparea

Administratia Nationala Apele Romane se va ocupa, printr-o societate comerciala din subordinea sa, care se va infiinta in curand, de curatenia plajelor de pe intreg litoralul romanesc, in mod unitar. La unison, oficialii Ministerului Mediului si cei ai Autoritatii pentru Turism au mai anuntat ieri ca, in acest an, plajele romanesti nu vor mai fi invadate de gunoaie si de constructii ilegale. Departe insa de rezolvare problema eroziunii plajelor, care se subtiaza anual cu 1,5 -2 metri.

Curatenia generala - prima pe lista

Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor (MMGA) a anuntat ca a dispus rezilierea unilaterala a tuturor celor 198 de contracte de concesiune care aveau ca obiect portiuni de plaja de la Marea Neagra. "Fiecare contract are o clauza ce prevede posibilitatea rezilierii unilaterale, dupa 30 de zile de la o notificare prealabila. Am procedat in consecinta", a spus Barbu.

Ea a admis ca firmele ale caror contracte s-au reziliat pot sa conteste decizia, dar a opinat ca acestea "nu au nici o sansa in instanta". Notificarile au fost deja trimise firmelor inca din 23 martie, scopul declarat al acestei decizii fiind imbunatatirea calitatii serviciilor prestate pe litoral, pentru ca, in final, numarul turistilor si, implicit, veniturile la buget generate de turism sa creasca. Un alt motiv este legat de imbunatatirea managementului companiei Apele Romane. "Am observat, analizand perioada 2002-2004, ca plajele nu erau curate, iar intretinerea lor si celelalte servicii - salvamarul, asistenta medicala - nu se ridicau la standardele impuse de concurenta in turism", a explicat Sulfina Barbu. Ministrul a anuntat ca aceia care vor incheia aceste contracte din partea CN Apele Romane vor "raspunde pentru tot ce au facut".

Dupa rezilierea contractelor vor disparea plajele ingradite, concesionate, ca si improvizatiile amplasate, in virtutea concesiunilor, pe plaja, a spus Sulfina Barbu.

La randul sau, prefectul de Constanta, Danut Culetu, spune ca "toate constructiile de pe plaja sunt provizorii si in mod normal ar fi trebuit demolate inca din toamna anului trecut". El a mai anuntat ca nu s-a dat nici o autorizatie in acest an pentru astfel de constructii.

Prezent si el la intalnirea cu presa, Marius Crivtonencu, seful Autoritatii pentru Turism, spune ca principalii tour-operatori europeni i s-au plans recent de mizeria si de poluarea fonica de pe litoral. Cu toate acestea, oficialul ANT se lauda ca a parafat cu acestia intelegeri ferme pentru a aduce, in sezonul 2005, mai multi turisti straini la Marea Neagra. "Nu este posibil ca marii tour-operatori sa aduca in Romania mai putin de 10% turisti straini fata de numarul acestora din tarile vecine", a declarat Crivtonencu, care spune ca prin aceasta masura se incearca " imbunatatirea conditiilor in care ii putem primi pe turisii straini", curatenia fiind un un factor "important, decisiv", in aceasta problema. "Mizeria si zgomotul necontrolat de pe plaje alunga turistii de pe litoralul romanesc, iar proasta gestionare a acestei arii aduce prejudicii serioase turismului, ca sector economic", a precizat Crivtonencu.

Masura autoritatilor este de inspiratie straina, urmand "modelele de succes din Europa" in ceea ce priveste turismul. " Nu am vazut plaje ingradite la hotelurile din Grecia sau Spania. Asa fac ei, la ei functioneaza, asa trebuie sa facem si noi", a conchis Sulfina Barbu. Practic, toate atributiile de curatenie a plajei, de intretinere, de asigurare a salvamarilor, a serviciilor medicale de urgenta si de evitare a poluarii si murdariei apei Marii Negre in zona de plaja vor reveni AN Apele Romane. Hotelierii vor plati pentru aceste servicii o suma pe metru patrat. Aceasta situatie nu va conduce la cresterea tarifelor, ne asigura Crivtonencu, dat fiind ca o parte din aceste costuri vor fi suportate din bugetul Administratiei Apele Romane.

Combaterea eroziunii, prioritate poate in 2006

Daca, in sfarsit, curatenia plajelor a fost declarata prioritate pentru aceasta vara, nu acelasi lucru se poate spune despre o problema care, o data cu trecerea timpului, risca sa lase toate aceste preocupari fara obiect: eroziunea plajelor. Prefectul de Constanta a recunoscut ca aceasta problema este mai importanta decat curatenia, declarandu-ne ca, anual, litoralul pierde intre 1,5 si 2 metri de plaja. El a spus ca studiile efectuate de o companie straina trag un semnal de alarma foarte serios, fiind posibila chiar disparitia plajelor. "Exista o strategie pentru stoparea fenomenului la nivel local, dar cea mai importanta problema este alocarea fondurilor de catre Guvern", ne-a mai declarat Danut Culetu. Si ministrul mediului ne-a informat ca este posibil ca, pana la finele acestui an, sa fie comandat un studiu pe aceasta tema, fara a putea estima, insa, cat ar putea costa implementarea unui plan de reducere a eroziunii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.