Tragedia familiei Halga a socat o tara intreaga. Ilie Razvan Halga, care pe 4 aprilie ar fi implinit 28 de ani, a decedat intr-un spital din Viena, nu inainte insa de a fi lasat fara inima, ficat si rinichi. Organele i-au fost prelevate fara ca vreunul dintre membrii familiei sa-si fi dat acordul.

Cu toate ca vecinii si chiar o parte din rudele lui Ilie sint in stare de soc datorita celor intimplate, dorind cu orice pret ca "vinovatii sa plateasca", mama baiatului reuseste sa treaca peste acest amanunt pentru ca nimeni si nimic nu il mai poate aduce inapoi pe Ilie.

Minunea nu s-a produs

Cu trei saptamini in urma, Ilie Razvan Halga a plecat in Austria sa-si ajute fratele stabilit in Saint Polten, o localitate situata la doua ore de mers cu masina de Viena. Florin Halga voia sa-si construiasca casa pe care o visa de multa vreme. Pe 18 martie, in timp ce era in baie, Ilie s-a prabusit inconstient pe pardoseala. Fratele sau l-a gasit si l-a dus de urgenta la spitalul din localitate, unde i s-a acordat primul-ajutor, dupa care a fost trimis cu elicopterul la Krankenaustalt Rudolfstiftung, in Viena. Suferise un anevrism sever, iar complicatiile ii dadeau prea putine sanse de supravietuire.

Mai rau decit in visele urite

In seara de 22 martie, Florin Halga a fost anuntat ca fratele sau, Ilie Razvan, a incetat din viata. Anuntul a venit abia la ora 21.00, cu toate ca decesul a fost consemnat in acte la ora 14.30. In toata agitatia pe care o provoaca moartea cuiva apropiat, Florin a apucat sa-i povesteasca mamei sale ca a vrut sa fie mai tot timpul linga Ilie in salon, dar nu a fost lasat. Citeva nopti la rind a stat pe holurile spitalului, sperind intr-o minune. Nu s-a intimplat asa. A fost chiar mai rau decit orice altceva la care s-ar fi gindit.
Dupa ce a adus trupul fratelui sau acasa la Deva, banuind ca ceva nu este in regula, Florin a depus o plingere la Parchetul Judetean, care a dispus efectuarea unei necropsii. Autopsia efectuata la Deva i-a confirmat banuiala: din corpul neinsufletit al lui Ilie lipsesc inima, ficatul si rinichii.

Victoria Halga: "O parte din fiul meu traieste"

Mama lui Razvan, Victoria Halga, ne-a spus ca nu vrea decit sa aiba parte de putina liniste, dupa toata agitatia ultimelor zile. Femeia declara ca nu intelege de ce se mai dezgroapa atita trecutul si de ce se initiaza o ancheta pe aceasta tema: "Nu mi-l mai aduce nimeni inapoi pe copilul meu, spune Victoria printre lacrimi. Bine ca a salvat o viata. Nu vreau decit sa-l vad si sa-l mingii si eu pe cel care poarta acum inima lui Ilie. O parte din copilul meu traieste".

Vecinii sint consternati

Vecinii familiei Halga sint foarte impresionati de cele intimplate cu Ilie. Ioan Ludusan, 50 de ani: "Fiul meu, Calin, a murit si el acum doi ani intr-un accident de motocicleta, asa ca inteleg perfect ce necaz este pe capul familiei Halga. Copilul meu si Ilie erau prieteni. Imi lipsesc amindoi. Ce s-a intimplat insa cu Ilie nu mi se pare deloc in regula. Inteleg sa se preleveze organe, dar sa existe si un acord al familiei, nu asa, de capul lor, cum am inteles ca au facut".

Maria Fodor, 54 de ani: "Ilie era un baiat plin de viata. Mie mi-a povestit ca merge la fratele lui sa-l ajute cu casa si dupa aia vine inapoi, ca si-a gasit un loc de munca la o fabrica de textile, aici, in Deva. Este incredibil ce s-a intimplat cu el, saracul!".
Gheorghe Petrean, 84 de ani: "Pe Ilie il stiu de cind era un tinc, doar stam poarta linga poarta. Tot timpul venea pe la mine, pe la atelierul auto, si vorbeam cite-n luna si in stele. Era foarte deschis si la minte, si la vorba. Tare o sa-mi lipseasca. Pacat de el si rusine alora care si-au batut joc de el. Ar trebui ca familia sa-i dea in judecata si sa-i puna sa plateasca cu virf si indesat".

Acordul familiei era obligatoriu

Seful Centrului de Medicina Legala Hunedoara - Deva, doctorul Dan Marculescu, cel care a confirmat lipsa organelor din corpul tinarului, banuieste ca acestea au fost prelevate in timp ce Ilie se afla in coma: "Nu poti sa iei organele unui individ, ca sa le folosesti in transplant, decit cita vreme acesta mai este in viata. Daca este decedat, nu mai ai ce face cu ele. Eu banuiesc ca au fost luate pentru a fi folosite la transplanturi, mai ales ca, dupa cum arata cadavrul, tinarul a fost supus la interventii chirurgicale complexe. Aici, problema este lipsa unui acord al familiei pentru prelevarea de organe. Mi se pare o chestiune de bun-simt elementar sa faci acest lucru numai daca familia este de acord".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.