„Academia Catavencu“ isi tine promisiunea si continua dezvaluirile privind grupurile de interese care au facut din „crucisatorul presei romanesti“, „Adevarul“, o barcuta care ia apa in Cismigiu.

Intregul eSafodaj pe care si-a construit Mircea Toma ancheta "Ce grad are legatura dintre criza de la 'Adevarul>> si cea de la Banca Tiriac" se tine intr-un singur cui. De fapt, e ditamai pironul: Fathi Taher. Un personaj pentru care ideea de a se stabili in Romania, in 1985-1986, parea cea mai proasta decizie din viata lui - cum a pus piciorul pe pamint romanesc, autoritatile comuniste i-au si retinut pasaportul.

"Geambas de contracte"

Pentru Taher ar fi intervenit insusi Yasser Arafat la prietenul sau, Ceausescu. Din acel moment, toate grijile lui Taher s-au spulberat. 1993, il prinde in postura de "geambas de contracte" pentru guvernul Vacaroiu. Mai exact, intermediaza privatizarea flotei intre guvern si armatorul grec Katounis. La afacerea asta, lui Taher i-au iesit 25 de milioane de dolari, intr-un cont la care aveau acces numai el si Katounis. La insistentele lui Vacaroiu, banii au fost depusi la Banca Tiriac. Imediat dupa lovitura, guvernul s-a razgindit in privinta vinzarii flotei catre Katounis. S-a propus o renegociere a contractului, pentru ca, in final, sa fie lasata balta.

O data cu afacerea, lui Katounis i-au devenit inaccesibili si banii pe care ii depusese la Banca Tiriac. Nu si lui Taher, care a inceput sa-i imparta cu darnicie crestineasca: Emilia Iucinu, amanta lui Dumitru Tinu, a primit 9.605 dolari cadou de Craciun. Susan Taher, fiica lui Fathi, primeste 7.000 de dolari. Silvana Taher, sotia, se alege cu 20.000 de dolari. Fathi Taher se alege cu un Mercedes de 75.000 de dolari si cu citeva sute de mii sau chiar milioane investite in propriile firme.

Citeva cluburi de fotbal primesc si ele sume rotunde, George Constantin Paunescu un fleac de 5 milioane de dolari pentru o afacere, Dan Voiculescu vrea si el bani pentru Corporatia "Intact". Tinu are bani sa cumpere actiunile de la "Adevarul". Relatii Ce are aceasta mare familie in comun, in afara de banii grecului Katounis? Un trecut nu tocmai transparent in anii ceausismului. Taher - arab stabilit in Romania sub protectia lui Arafat. Paunescu - atasat comercial in Italia. Voiculescu - sef la Crescent, pusculita externa a lui Ceausescu. Tinu - corespondent extern al "Scinteii" la Praga si Varsovia, cu referiri in dosarul "Presa" al Securitatii.

Cu ce s-a ales Banca Tiriac? Cu un proces intentat de urmasul grecului Katounis, care isi vrea banii inapoi. Cu ce s-a ales "Adevarul"? Cu protejatii lui Taher, indiferent ca se numesc Dumitru sau Ana Maria Tinu. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.